23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Jednoglasna podrška evropskom putu

BANJALUKA – Narodna skupština Republike Srpske sinoć je jednoglasno podržala predloženi tekst prijedloga izjave o principima pristupa BiH EU.

Na posebnoj sjednici sinoć je jednoglasno usvojen zaključak 67 poslanika, kojim je Narodna skupština Republike Srpske upoznata o tekstu prijedloga izjave o principima pristupa BiH EU, te podržava predloženi tekst izjave.

Ovaj zaključak stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srpske“.

Usvojen je i zaključak kojim Narodna skupština traži od Vlade Republike Srpske, izabranih predstavnika iz Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH i Savjetu ministara BiH da prilikom provođenja principa iz ove izjave strogo vodi računa o ustavnoj nadležnosti entiteta i da se odbije svako pitanje koje nije u skladu sa tim.

Narodna skupština Republike Srpske ostaje pri ranije donesenom stavu u vezi sa predmetom „Sejdić-Finci“ protiv BiH i mehanizmu koordinacije i zahtjeva za njihovu dosljednu primjenu.

Ovaj zaključak podržala su 63 poslanika, četiri su bila protiv, dok niko nije bio uzdržan.

Predsjednik parlamenta Republike Srpske Nedeljko Čubrilović zaključio je rad Šeste posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

Manifestovana podrška

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je sinoć da je Narodna skupština Republike Srpske manifestovala jedinstvo prihvatanjem izjave o principima pristupa BiH EU i usaglašenih zaključaka. „Time sam u potpunosti zadovoljan, jer smo o ovako važnoj temi manifestovali jedinstvo. Zaključcima smo dali određenu kondiciju i ograničenja u njenoj implementaciji“, rekao je Dodik u završnoj riječi na posebnoj sjednici parlamenta Srpske.

Prema njegovim riječima, težina posla će se osjetiti u narednom vremenu.

„Imam osjećaj da su na nekom mjestu već pripremljeni neki od operativnih planova i da će veoma brzo biti stavljeni na razmatranje i odlučivanje. Volio bih da samostalno dođemo do akcionih planova i svega što je važno, jer je to garancija da ćemo od početka učestvovati u koncipiranju mape puta za realizaciju ove izjave“, naglasio je Dodik.

On je naglasio da navedena izjava i njena realizacija nisu dio razvoja, jer se traži više štednje i odricanja.

„To je dio ukupne evropske politike štednje. Puna svijest o ovoj izjavi je veoma važna, jer samo tako možemo da napravimo najbolji operativni plan“, kaže Dodik.

On napominje da će na bilo kom nivou intervenisati ako zatreba bilo kakva zaštita.

„Moguće su dalje politizacije ove izjave, ali molim da se to ne dogodi u Republici Srpskoj. Jasno je da u pogledu izjave ogroman posao čeka entitetske vlasti i apelujem da Vlada Srpske već usvojene orijentacije u Ekonomskoj politici ubrza da bi prejudicirali mnoge operativne planove“, smatra Dodik i napominje da će biti odbijeno sve što ne bude u interesu Republike.

Dodik je najavio da će u četvrtak potpisati usvojenu izjavu.

„Nisam najveći optimista što se tiče implementacije ove izjave. Uvjeren sam da svako pitanje od važnosti za Srpsku treba da razmatra Narodna skupština Republike Srpske. U parlamentu BiH vidljive su pozicije vezane za ovu izjavu, jer dio partija iz Srpske ne želi da učestvuje u radu dok u ovoj instituciji sjedi jedan član, ali molim da to ne bude problem što se tiče partija iz Srpske“, zaključio je Dodik.

U obraćanju poslanicima predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić kazao da je izjava dobra za RS, da čuva njenu ustavnu poziciju i da je dobra i za BiH, jer je čini bližom EU.

– RS je sačuvana i svi su na tome radili, i oni koji su kritikovali i oni koji su radili na kreiranju izjave. Zajednički smo došli do nečega šo je pozitivno i dobro za RS i za BiH. Kada bude otvoren prostor da ovakva BiH uđe u EU, smatram da je to i za nas pozitivno – rekao je Ivanić.

On je dodao da je predloženo da Predsjedništvo izradi izjavu.

– Prvo je bio radni materijal dostavljen svima da daju komentar, došli su komentari, bio sam u kontaktu sa institucijama RS i čak ih stimulisao da zahtjevi budu oštriji – istakao je Ivanić i dodao da postoji mogućnost da se izjava promijeni i u parlamentarnoj proceduri.

Ivanić je kazao da se o izjavi konsultovao i sa predstavnicima EU i da je njena suština od samog starta bila da nema ustavnih promjena.

– Smatram da je to od interesa za RS. Izjavu treba usvojiti, jer u njoj ne vidim ništa problematično. Bilo bi dobro da ste dobili i prvu verziju da vidite da ni u njoj nema zadiranja u nadležnosti. Izjava ne podrazumijeva nikakve nove institucije na nivou BiH i da se to neće desiti za vrijeme mog mandata – kazao je Ivanić.

Dodao je da nakon izjave dolazi spisak reformi koje treba sprovesti, a to mogu raditi nadležne institucije.

– Slijedi plan reformi, koji je bolan i koji će imati posljedice – rekao je Ivanić.

Cvijanovićeva je rekla da je izjava za Vladu RS prihvatljiva nakon što je izmijenjena. Ona je istakla da se Ivanić nije konsultovao sa Vladom RS, te da će u idućim aktivnostima to vjerovatno biti drugačije, jer će najveći dio posla koji proizlazi iz izjave raditi izvršna vlast.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se