20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Jednodnevna obuka za zvorničke poljoprivrednike

ZVORNIK – U Zvorniku je danas održana jednodnevna obuka iz oblasti poljoprivredne proizvodnje na teme „Tehnologija gajenja i pravilan izbor hibrida u funkciji postizanja maksimalnih prinosa kukuruza u Republici Srpskoj“, „NS sorte krmnog bilja“ i „Matična evidencija u stočarstvu“.

Predavač, dr Ivica Đalović iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, rekao je da se poljoprivredni proizvođači s u posljednje vrijeme suočavaju sa brojnim problemima u poljoprivrednoj proizvodnji.

– Imali smo 2011., 2012. i 2013. godinu kao ekstremno sušne godine, a 2014. godinu kao godinu sa značajno većom količinom padavina u periodu vegetacije sa poplavama koje su dovele do značajnog pada prinosa, a na pojedinim produčjima i do ogromnih gubitaka u proizvodnji. U tehnologiji gajenje ne samo kukuruza, nego i drugih biljnih vrsta poljoprivredni proizvođači moraju biti svesni činjenice da ne postoje univerzalna rješenja ili drugim rječima univerzalna tehnologija gajenja, već tehnologiju gajenja moraju prilagođavati svakoj godini, proizvodnoj parceli i genetičkom potencijalu gajenih hibrida – rekao je Đalović.

On je istakao da Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad postoji 77 godina i od osnivanja do danas je stvoreno više od 260 NS hibrida kukuruza različitih Fao grupa zrenja.

– U 2015. godini na tržištu Republike Srpske i BiH poljoprivrednim proizvođačima će biti na raspolaganju hibridi svih navedenih fao grupa zrenja, to su hibridi visokog genetičkog potencijala rodnosti, izuzetne adaptabilnosti i stabilnosti u prozvodnji, naglašene tolerantnosti prema ekonomski najvažnijim bolestima, toleranti prema suši i hibridi koji izuzetno brzo odaju vlagu u periodu berbe – napomenuo je Đalović.

Predavač, dr Sanja Vasiljević iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad predstavila je sortiment oraničnog krmnog bilja koji je pripreljen za ovu godinu i za ovaj region.

– Saglasno tome odabrali smo sortiment i govorili o tehnologiji proizvodnje krmnog bilja u smislu kako proizvesti što više kvalitetne kabaste stočne hrane. Tu bi naročito istakli značaj višegodišnjih krmnih leguminoza gde su dominantne lucerka i crvena djetelina, to je i neka osnovna krmna baza kada su u pitanju proteinske komponente. Postoji i mogućnost kontinuirane proizvodnje kabaste stočne hrane uključivanjem ozime sjetve i jare sjetve krmnih graškova, a jako dobre su se pokazale sorte krmnog sirka, sudanske trave s tim da imamo i hibrid sirka koji je namijenjen za spravljanje silaže – rekla je Vasiljevićeva

Matična evidencija u stočarstvu je skup obrazaca koji je stočarima potreban da bi ostvarili prava na podsticaje.

Predavač Mile Novaković iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske rekao je da je Matična evidencija propisana određenim pravilnicima.

– Osnovni dokumenti koje vode su karton upotrebe u priplodu i registar teladi, takođe i u oblasti govedarstva, ovčarstva i svinjarstva su propisani obrasci koji im služe za apliciranje ka resornom ministarstvu za podsticaje. Takođe, na osnovu matične evidencije oni utvrđuju proizvodne karakteristike svog grla i na osnovu tih parametara određuju i vrijednost svojih grla – kazao je Novaković.

Veliki broj poljoprivrednika ispred Opštine Zvornik pozdravio je načelnik odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti Milan Cvijetinović.

Organizator jednodnevne obuke iz oblasti poljoprivredne proizvodnje bilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske u saradnji sa Institutom za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad i Opštinom Zvornik.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se