15.4 C
Zvornik
20. април 2024.

Јaka snježna oluja danas stiže u BiH, Hrvatsku i Sloveniju

Јaka snježna oluja zahvatiće danas i sutra sjeverne dijelove Balkanskog poluostrva.

Objavljeno je ovo na stranici accuweather.com.

Kako navode, snježno nevrijeme biće najizraženije u sjevernim dijelovima BiH, i Hrvatske i Slovenije. Dodaju da će u ostalim područjima padati umjeren do gust snijeg, a prognoziraju da će visina snijega dostizati i jedan metar.

U BiH se narednih dana očekuju veće padavine, uglavnom u Hercegovini i sjeverozapadnom dijelu Bosne, dok će i u Crnoj Gori, prema najavma meteorologa, snijega i susnjezice biti na sjeveru zemlje i u višim planinskim predjelima.

I u susjednoj Hrvatskoj već pada obilan snijeg, zimske službe rade punom parom, a u planinskim predjelima zapadnih krajeva očekuje se stvaranje i znatnijeg sniježnog pokrivača, uz jačanje vjetra.

Susnježice i snijega, prema najavi meteorologa, može biti i na sjevernom Jadranu, dok će obilnije kiše, ponegdje uz izraženije pljuskove s grmljavinom, biti prije svega u Dalmaciji.

Juče je Meteoalarm izdao crveno upozorenje za karlovačko i gospićko područje, dok narandžasto važi za zagrebačko i dubrovačko područje, Međimurje, Zagorje, Istru, Kvarner i severnu Dalmaciju.

Nadležne službe savjetuju vozače da na put ne kreću bez zimske opreme, pravovremeno se informišu o stanju i prohodnosti puteva i, ukoliko je moguće, da odlože putovanja.

Smirivanje vremena i prestanak padavina u Hrvatskoj očekuje se u nedjelju.

Kada je u pitanju Slovenija, snježna mećava se očekuje od danas, usljed čega je u zemlji proglašen narandžasti stepen opasnosti od vremenskih nepogoda, u nekim dijelovima i crveni, a najavljena su ograničenja u saobraćaju.

Stručnjaci najavljaju da će u većem dijelu Slovenije u prosjeku pasti više od 40 centimetara snijega, a u nekim dijelovima zemlje i preko 70 – posebno na sjeveroistoku, oko Maribora i južnim krajevima na području Novog Mesta, dok se u primorju očekuju i veoma jaki udari vjetra.

Službe civilne zaštite u gradovima preporučile su građanima da idućih dana umjesto ličnih vozila koriste javni prevoz, a starije građane pozvale su da ne izlaze iz stanova bez potrebe.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se