Ex-YunaslovnaVIJESTI

Grabar Kitarović: Posebna pažnja zaštiti manjina

ZAGREB – Novoizabrana hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović poručila je danas da trajni interes Hrvatske ostaje podrška državama jugoistočne Evrope u procesu evropske integracije.

U inauguracionom govoru, nakon svečane zakletve, ona je rekla da će u odnosima sa Srbijom pokloniti posebnu pažnju statusu nestalih u posljednjem ratu, kao i poštovanju prava i zaštiti hrvatske manjine.

„Želim da države jugoistočne Evrope postanu članice porodice i u tome pružam ruku saradnju. U odnosu sa Srbijom pažnju ću pokloniti statusu nestalih u domovinskom ratu, kao i poštovanju prava i zaštiti manjina“, rekla je Grabar Kitarović, prva žena predsjednica Hrvatske.

Poručila je da su nacionalne manjine bogatstvo, te da će zato štititi, ali i unapređivati njihova prava u odnosu sa susjednim državama.

Rekla je da Bosnu i Hercegovinu vidi kao državu tri jednakopravna konstitutivna naroda – Bošnjaka, Srba I Hrvata.

Želja joj je, kazala je, da pomogne kako bi BiH učvrstila svoju državnost triju konstitutivnih naroda i o tome će, poručila je, posebno brinuti.

U svom prvom obraćanju Kolinda Grabar Kitarović je najpre pozdravila hrvatske branitelje, a potom istakla da posebnu zahvalnost Hrvatska duguje prvom hrvatskom predsjedniku Franju Tuđmanu, ali i Stepanu Mesiću I Ivi Josipoviću.

„Pozivam sve nas u Hrvatskoj da ostavimo povijesti naše podjele i zablude. Samo zajedništvom cijeloga naroda možemo izgraditi bolju Hrvatsku. Natječimo se idejama, rješenjima i inovacijama, a ne povijesnim ulogama naših roditelja ili djedova. Ideološkim podjelama nećemo ostvariti bolji život, niti ćemo biti bolji ljudi. Samo ćemo produbiti stare podjele i stvoriti nove sukobe koji nikada nikome nisu donijeli dobro. Kao što je predsjednik Tuđman pomirbom podijeljenog hrvatskoga nacionalnog bića stvorio preduvjete za uspostavu hrvatske države, tako i mi danas novim hrvatskim zajedništvom moramo otvoriti novu stranicu naše bolje budućnosti. Tražimo bolji život u budućnosti, a ne u prošlosti“, poručila je predsjednica u inauguracionom govoru.

Kitarovićeva je istakla da strateški nacionalni interes u Hrvatskoj moraju biti nova radna mjesta, da treba učiniti sve da se uklone administrativne prepreke i osnaži preduzetnička klima, te da se zalaže za nultu stopu tolerancije na korupciju.

Ona je dodala da treba pojačati napore za što brže iskorištavanje sredstava iz evropskih fondova, te poručila da će Hrvatska razvijati i čuvati svoje Oružane snage, jer „članstvo u NATO garantuje sigurnost“.

Govoreći o spoljnopolitičkim ciljevima, Kitarovićeva je kao najvažniji istakla zaštitu hrvatskog naroda u BiH, ističući da želi da pomogne BiH da „učvrsti svoju državnost na osnovu pune ravnopravnosti tri konstitutivna naroda“.

Ona je poručila i da je Hrvatskoj izuzetno važna uloga dijaspore, kojoj će pružiti priliku za ulaganja, obrazovanje i povratak.

Agencije

Tagovi
Back to top button
Close
Close