18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Fond PIO RS: Šešeljev slučaj nastavak otvorene diskriminacije penzionera

BIJELJINA – Federacija BiH, odnosno Zavod PIO/MIO, na najgrublji način krši osnovna ljudska prava – pravo na penziju stečeno prije 30. aprila 1992, što potvrđuje i slučaj Vojislava Šešelja, upozoravaju u Fondu PIO Republike Srpske

Radi se o grubom kršenju propisa i nastavku otvorene diskriminacije penzionera u Federaciji BiH.

Vojislav Šešelj je prije 30. aprila 1992. imao ostvareni staž osiguranja u Sarajevu, rečeno je Srni u Fondu.

Institut za medicinsko vještačenje Federacije BiH je izvršio stručno-medicinsko vještačenje dokumentacije, na osnovu čega je utvrđeno da u slučaju Vojislava Šešelja postoji invalidnost, što su prethodno potvrdili pregled i nalazi ovlaštenih ljekara-vještaka u Srbiji.

To znači, objašnjavaju u Fondu PIO Srpske, pravo na invalidsku penziju, odnosno srazmjerni dio invalidske penzije iz Federacije BiH za onaj staž koji je Šešelj ostvario u predratnoj BiH.

Niko nema pravo da osporava medicinske nalaze i stručna mišljenja ljekara na osnovu kojih se u pravnom postupku donosi rješenje o pravu na penziju, naglašavaju u Fondu.

Sve suprotno bi, upozoravaju, bilo najgrublje i nezabilježeno kršenje stečenih i ljudskih prava i nastavak višegodišnje diskriminacije prema ljudima koji su penziju ili staž do 30. aprila 1992. ostvarili na području sadašnje Federacije BiH.

Zavod PIO/MIO Federacije BiH, međutim, osporava ne samo ljekarske nalaze iz Srbije i ocjenu invalidnosti za Šešelja, nego i mišljenje stručne komisije Federacije BiH koja je potvrdila ocjenu srpskih ljekara!?

Federalni Zavod PIO/MIO je do kraja 2014. preuzeo od Fonda PIO Srpske samo 226 korisnika, a to pravo, uz brojne propise i dokumentaciju, od 2013. ostvaruju samo povratnici, što je dodatni vid diskriminacije.

Proces preuzimanja prijeratnih korisnika počeo je tek od 2013, kada je izmjenjen Zakon o izmjenama i dopunama zakona o PIO Federacije BiH.

Da bi ostvarili svoje pravo, prijeratni korisnici, osim sporosti u rješavanju zahtjeva korisnika prava u ovom zavodu, i pored teških, gotovo nemogućih uslova za ponovno priznavanje prava i obilja dokumentacije koja se traži od podnosilaca, nailaze na, uglavnom, ćutanje administracije.

U slučaju Miloša Čolovića iz Nevesinja, povratnika iz Republike Srpske u Mostar, dogodilo se da je ovom licu, rođenom 1926, rješenjem federalnog zavoda priznato pravo na isplatu, ali tek šest mjeseci nakon njegove smrti!?

Samo u 2014. broj ovih prijeratnih korisnika, usljed smrti, manji je za 1.513, a u periodu 31. decembra 2010. do 31. decembra 2014. za 6.152.

Radi se o generaciji starijih ljudi, kojih je 2005, kada je pokretnut sudski spor između Fonda PIO i Fedaralnog zavoda, bilo 38.500. Danas je živih preostalo 19.572. Za isplatu njihovih penzija sada je potrebno 6,6 miliona KM mjesečno, a ranije i mnogo više.

Od aprila 2005. do kraju 2014. za isplatu penzija korisnika koji su pravo ostvarili na području sadašnje Federacije BiH Fond PIO je izdvojio 908 miliona KM.

S druge strane, prema podacima Fonda PIO Srpske za oktobar 2014, ovaj fond u Federaciji BiH vrši isplatu penzije za 11.728 korisnika, od čega je, procjene su, oko 3.400 predratnih korisnika koji imaju prebivalište u Federaciji, a za koje se izdvaja nešto više od milion KM.

U PIO Srpsake podsjećaju da je Komisija Savjeta Evrope za borbu protiv rasizma i netolerancije (ECRI) 26. februara 2014. saopštila da Federacija BiH nije ispoštovala njene ranije preporuke koje se tiču diskriminacije u isplati penzija korisnika koji žive u Srpskoj, a koji su ostvarili pravo na teritoriji sadašnje Federacije BiH do 30.4.1992.

Komisija je ranije pozvala vlasti BiH da okončaju diskriminaciju na nacionalnoj osnovi u području penzijskih prava i da preduzme mjere da se ti slučajevi ne pojave u budućnosti.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se