3.1 C
Zvornik
30. новембра 2022.

Finski sud: Mesić je od Patrije primio mito dok je bio predsjednik

Finski sud osudio je dva menadžera kompanije Patria zbog podmićivanja prilikom prodaje oklopnih vozila Hrvatskoj 2007., objavila je Slovenačka agencija STA.

Na po godinu i osam mjeseci zatvora uslovne kazne i globu od 297.000 evra osuđeni su izvršni potpredsjednik Patrije Vehiles Heiki Hulkonen i predstavnik Patrije za Hrvatsku Reijo Nitynen, dok je direktor prodaje Tuomas Korpi oslobođen optužbe.

Sudije su odluku donijeli jednoglasno, rekao je za STA finski tužilac Јuka Rape.

Prema optužnici, Patrijini su menadžeri preko posrednika Hansa Volfganga Ridla i Valtera Volfa dobili oko 1,6 miliona evra, kojima su podmitili tadašnjeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića te direktora tvornice „Đuro Đaković“ Bartola Јerkovića, piše HRT.

Mesić je više puta opovrgao optužbe

Opisuje se i susret Valtera Volfa s Mesićem i bivšim premijerom Franjom Gregurićem, nakon kojega je menadžere Patrije obavijestio da je njihova podrška obezbjeđena. Te je optužbe Stjepan Mesić više puta opovrgao.

Kazna još nije pravosnažna, a Rape tvrdi da je s time nastala zanimljiva situacija jer je riječ o istim Patrijinim menadžerima koje je sud nedavno zbog nedostatka dokaza oslobodio u slučaju optužbi za korupciju slovenačkih funkcionera, prilikom ugovaranja oklopnih vozila za slovenačku vojsku. Krajem mjeseca na žalbu tužilaštva sud će o njihovoj krivici  ponovo odlučivati.

Slovenačka vojska je prije devet godina ugovorila kupovinu Patrijinih oklopnih naoružanih transportera za 278 miliona evra, a za primanje mita od Patrije lani su u LJubljani na zatvorske kazne osuđena tri slovenačka funkcionera, među njima i Јanez Јanša koji je u vrijeme kupovine vozila bio premijer.

Slovenija od Kanade traži izručenje preduzetnika Valtera Volfa, koji je bio drugooptuženi na slovenačkom suđenju, ali se nije odazivao pozivima suda. Volf se u slovenačkoj optužnici smatra posrednikom u predaji finskog mita.

U hrvatskom slučaju afere Patria riječ je o ugovoru iz 2007. između Patrije i kompanije Đuro Đaković od 112 miliona evra.

RTRS

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
982PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se