5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Dugovi isključili struju kod 14.500 korisnika

BANJALUKA – Ukupna dugovanja za utrošenu električnu energiju u RS trenutno iznose 377 miliona KM i samo u toku prošle godine povećana su za 15 miliona.

Ovo je potvrđeno iz „Elektroprivrede RS“, a iz ove institucije su naveli da se od navedenog duga oko 208 miliona odnosi na dugovanja kupaca iz kategorije ostala potrošnja, dok dugovanja kupaca iz kategorije domaćinstva iznose oko 169 miliona KM.

„Kada je u pitanju dug, on je, uz zatezne kamate, samo u toku prošle godine povećan za oko 15 miliona KM“, precizirali su u „Elektroprivredi RS“.

Najveći dužnici, kažu u ovoj instituciji, su preduzeća koja se bave vodosnabdijevanjem, te veći privredni subjekti koji se nalaze u postupku stečaja.

„Najveći dužnici su ‘Vodovod’ Prijedor, ‘Vodovod’ Bileća, ‘Vodovod’ Sokolac i ‘Vodovod’ Kneževo. Pored ovih preduzeća, koja imaju višemilionska dugovanja, značajan dug imaju i pojedine zdravstvene ustanove kao i Fabrika glinice „Birač“ Zvornik, kazali su u „Elektroprivredi RS“.

Iako je obustava isporuke električne energije krajnja mjera koja se primjenjuje nakon što budu iscrpljene sve prethodne, značajan broj korisnika je u toku prošle godine ostao bez snabdijevanja električnom energijom zbog dugova, pišu Nezavisne novine.

„Prošle godine izvršena su ukupno 14.472 isključenja, od čega je 11.709 isključenja izvršeno kod kupaca iz kategorije domaćinstva, a 2.763 kod kupaca iz kategorije ostala potrošnja“, naveli su u „Elektroprivredi RS“.

Zoran Banović, koordinator za rad sa potrošačima u Udruženju građana „Don“ Prijedor, kazao je da smatra da su dugovanja građana za utrošenu struju nerealna i da bi se trebao revidirati dug za svakog potrošača posebno.

„Trebalo bi vidjeti kolike su tu kamate uračunate i tek onda dati potrošačima da to plate. Ne kažem da nema nesavjesnih građana koji izbjegavaju plaćanje iako mogu platiti, ali i zbog toga bi trebalo uraditi reviziju“, smatra Banović.

On je naveo da na drugoj strani postoji sve veći broj građana koji jednostavno nemaju od čega redovno da plaćaju struju, jer dok se kupi hrana i ostale osnovne kućne potrepštine malo šta ostane za izmirenje režija.

Borislav Vukoje, v.d. direktora „Vodovoda“ Bileća, kazao je da još nije riješen problem sa dugom za struju koji imaju još od 2004. godine i koji sada iznosi oko 6,3 miliona KM.

„Još ne znamo da li će se ovaj dug rješavati povećanjem cijene vode ili na neki drugi način, uglavnom Vlada RS i opština Bileća rade na pronalasku rješenja za dug“, kazao je Vukoje.

Goran Todorović, v.d. direktora Kliničkog centra Istočno Sarajevo, kazao je da je dug ove ustanove za utrošenu struju smanjen za oko 750.000 KM u odnosu na raniji period zahvaljujući kreditu koji su podigli.

„Trenutno imamo dug od oko 500.000 KM i trudimo se da kad god na raspolaganju imamo neki novac odmah dajemo za struju, da ne bismo više pravili velike zaostatke“, kazao je Todorović.

Najveći dužnici za utrošenu struju:

– „Vodovod“ Prijedor

– „Vodovod“ Bileća

– „Vodovod“ Sokolac

– „Vodovod“ Kneževo

–  Fabrika glinice „Birač“ Zvornik

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se