9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Domišljate Crnogorci: Kupuju telefone sa aplikacijama za ometanje rada brojila za struju

Građani Crne Gore iznašli su još jedan način da doskoče visokim računima za struju – počeli su kupovati smart telefone s aplikacijom koja ometa rad brojila, prenosi Tanjug pisanje crnogorskih medija.

Telefoni s posebnim softverom i instaliranim aplikacijama koje služe za umanjenje potrošene električne energije prodaju se na nekoliko zatvorenih grupa na društvenim mrežama i forumima.

Prodavac telefona tvrdi da se prije prodaje svaki kupac može uvjeriti da aplikacija radi i da stvarno umanjuje potrošene kilovate, pišu „Dnevne novine“.

Pored telefona s aplikacijama za krađu, na društvenim mrežama i forumima prodaju se i drugi uređaji.

Cijena zavisi od vrste brojila – ukoliko je riječ o starom za jedan uređaj je dovoljno izdvojiti od 10 do 200 eura, dok je na digitalnom brojilu, tvrde domišljati građani, teže krasti struju.

Prvi način koji je djelotvoran, ali za koji trgovci tvrde da ga je lako otkriti je blokiranje rada brojila elektrošokom.

Skuplja varijanta i najčešća je kupovina specijalnih, jakih magneta koji usporavaju rad brojila, a mogu se naručiti i putem interneta.

Na Fejsbuku se prodaju mobilni telefoni s aplikacijom koja, navodno, ometa rad brojila i na taj način usporava potrošnju. Takvi telefoni prodaju se po cijeni od 160 do 280 eura.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se