15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Dodik: Ostaje osjećaj nepravde učinjene Srbima

BEOGRAD – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će Srbi poštovati odluku Međunarodnog suda pravde o tužbama Hrvatske i Srbije za genocid, a da ostaje „osjećaj učinjenog zločina i nepravde nad Srbima koji su najveće žrtve u procesu raspada Jugoslavije“.

Dodik je nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem u Beogradu rekao da odluke suda svakako moraju biti prihvaćene, ali da ostaje činjenica da su isti događaji u vezi sa tužbom BiH protiv Srbije drugačije okvalifikovani.

„U tom pogledu neće se pobjeći od osjećaja srpskog naroda da je u Hrvatskoj počinjen genocid, da su tamo raseljeni ljudi. LJudi će i dalje biti uvjereni u to jer to pokazuju istorijske, imovinske i druge činjenice. Srbi su tamo nestali sa ogromnog prostora“, naglasio je Dodik novinarima.

On je podsjetio da su Srbi na prostoru Hrvatske i Republike Srpske doživjeli ogromna stradanja i tokom Drugog svjetskog rata, posebno u logoru Jasenovac.

Dodik je naglasio da bi bilo dobro da ova presuda bude podstrek za saradnju Srbije i Hrvatske da ostave razmirice i krenu dalje.

„Možda bi bila jedna od dobrih stvari da Hrvatska pokrene amnestije u procesima koji se vode protiv Srba“, dodao je predsjednik Republike Srpske.

Dodik je rekao da nakon čitanja presude ostaje neugodan osjećaj svih onih koji danas slušaju priču o tome kako je vođen proces.

„Srbi u BiH nikada nisu prihvatili da postoji takva tužba. Ona može biti posmatrana separatno. Pola BiH nije bilo za to, međutim sud je to ignorisao, nije želio da provede tu odluku“, rekao je Dodik.

On je naglasio da ga to dovodi u uvjerenje da su mnoge odluke politički motivisane.

„Na koji način možete objasniti činjenicu da pola zemlje BiH, koju mnogi promovišu i za koju se zalažu, nije bilo za to. Nije bilo institucionalne saglasnosti, a opet je obavljena rasprava i donesena presuda“, rekao je Dodik.

On je zaključio da je presuda novi trenutak od koga se mora krenuti dalje, a da će svi ostati u svojim istinama.

Dodik je dodao da se nakon svega pokazalo da je Srbija bila u pravu kada je ranije insistirala na obostranom povlačenju tužbi.

Međunarodni sud pravde u cijelosti je odbio međusobne tužbe i Srbije i Hrvatske za genocid.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se