18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Buse: Izlaskom iz EU Atina bi mogla naći partnera u Rusiji

Izlazak Grčke iz evrozone može dovesti do ozbiljnog širenja ruskog uticaja na Balkanu, smatra politički analitičar njemačkog lista „Frankfurter algemajne cajtung“ Nikolas Buse.

Buse je naveo da Grčka, napustivši evrozonu, može izaći i iz Šengenskog sporazuma i EU, a to će posijati nepovjerenje između evropskih zemalja i staviti pod znak pitanja jedinstvo evrozone i EU.

U tekstu „Liderstvo NJemačke, takođe, može nastradati, ako njemačka Vlada bude proglašena glavnim krivcem za neuspjeh pregovora“ autor navodi da bi to bilo veliko breme za zajednicu koja se oslanja na partnerstvo.

„Najozbiljnije posljedice mogu biti strateške prirode. Izlazeći iz evropske zajednice, ključna balkanska zemlja će tražiti nove partnere, a prvi kandidat će biti Rusija, nezavisno od toga ko bude na vlasti u Atini“, smatra Buse.

U tom slučaju, piše Buse, Rusija će dobiti direktan uticaj u Egejskom moru i mogućnost da čitav Balkan oslobodi zapadnog uticaja, prenosi agencija „Sputnjik“.

Autor članka navodi da će se zbližavanjem Grčke i Rusije stvoriti problem i NATO, a zbog protivljenja Atine, SAD mogu imati poteškoća sa učvršćivanjem snaga Alijanse u istočnoj Evropi.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se