8.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Zeolit iz „Alumine“ i na američkom tržištu (video)

ZVORNIK – Zeolit sa oznakom zvorničke „Alumine“ stigao je i na – američko tržište! Proizvod koji ima široku primjenu u raznim industrijama i po kome je ova fabrika, iz Republike Srpske, postala prepoznatljiva na evropskoj poslovnoj mapi, našao je svoje kupce i na tlu Sjedinjenih Američkih Država.

Prve količine isporučene su krajem decembra prošle i tokom januara ove godine. U prvom kvartalu 2015. godine, iz „Alumine“ će preko okeana biti otpremljeno oko 600 tona zeolita.

Radislav Filipović, direktor marketinga u kompaniji Alumina
Radislav Filipović, direktor marketinga u kompaniji Alumina

„Naša su očekivanja da ćemo u ovoj godini na američko tržište plasirati do 2.000 tona zeolita za molekulska sita“, kaže Radislav Filipović, direktor Marketinga u kompaniji „Alumina“.

Nije lako obezbijediti novog kupca, odnosno novo tržište, dodaje Filipović. To je, objašnjava on, dugotrajan u mukotrpan proces.

[quote bgcolor=“#efefef“ arrow=“yes“ align=“right“]

PROJEKAT FABRIKE ZEOLITA U LUIZIJANI

Svojevremeno, početkom 90-ih godina, najveći zvornički kolektiv imao je pripremljen projekat za izgradnju fabrike za proizvodnju zeolita u Luizijani, saveznoj državi na jugu SAD. Sa svojim partnerom iz Amerike, tadašnji menadžment je intenzivno radio na osnivanju zajedničkog preduzeća i pripremama za izgradnju fabrike godišnjeg kapaciteta 50.000 tona zeolita. Međutim, usljed poznatih događaja na ovim prostorima nije došlo do realizacije ovog projekta.

[/quote]

„Pored izvanrednog kvaliteta proizvoda i konkurentne cijene, potencijalnom kupcu potrebno je obezbijediti znatno više argumenata da bi započeo saradnju sa novim dobavljačem umjesto postojećeg“, navodi Filipović.

No, zahvaljujući kvalitetu proizvoda i dobroj saradnji sa svojim partnerima iz Evrope, „Alumina“ je dosegla i američko područje na kojem planira da širi prodajnu mrežu kupaca.

Zvornička fabrika trenutno je među vodećim proizvođačima zeolita na starom kontinentu. Sarađuje s poznatim i renomiranim kompanijama na, kako ovdje kažu, „zdravoj ekonomskoj osnovi“ pri čemu se gdje je god to moguće nastoji izgraditi pravi partnerski odnos.

„Naša kompanija je poznati proizvođač zeolita. Vratili smo se na poslovnu mapu i svjetsko tržište. Držimo najveće tržište zeolita u Evropi, izašli smo na Bliski istok, a sada smo prisutni i na američkom području“, naglašava Filipović.

Za 2015. godinu dogovoreni su poslovni aranžmani o isporuci oko 70.000 tona zeolita za kupce iz dvadesetak zemalja.

[lightbox thumb=“http://zvornikdanas.info/wp-content/uploads/2015/01/Alumina-Proizvodnja-zeolita.jpg“]

„Pored deterdžentskog zeolita koji se u našoj fabrici proizvodi više od tri decenije, u posljednje vrijeme osvojili smo i proizvodnju dva nova tipa zeolita. To su zeoliti 4 A i 3 A koji svoju primjenu imaju u oblasti proizvodnje molekulskih sita“, ističe Filipović, koji u zvorničkoj fabrici, sa grupom kolega, domaćih inženjera, intenzivno radi na paleti novog proizvodnog programa.

[quote bgcolor=“#efefef“ arrow=“yes“ align=“right“]

ČETIRI DECENIJE PROIZVODNJE ZEOLITA

Proizvodnja zeolita u svijetu počela je prije četiri decenije, 1975. godine. Samo poslije osam godina startovala je proizvodnja zeolita za deterdžentsku industriju i u najvećem kolektivu u priobalju Drine. Sa ovim proizvodom, ekološki potpuno čistim, zvornička fabrika je veoma brzo doživjela poslovnu renesansu. Tako se 1990. godine u Zvorniku proizvodilo oko 160.000 tona zeolita. Nažalost, zbog ratnih prilika na prostorima BiH i bivše Jugoslavije, proizvodnja je desetkovana i izgubljene prethodne pozicije na tržištu.

[/quote]

U minulih godinu i po dana novi menadžment „Alumine“ uložio je značajna sredstva u nove proizvode i proširenje proizvodnog kapaciteta. Samo u toku prošle godine na pogonu zeoliti investirano je oko 500.000 KM, dok će ulaganja u ovoj godini iznositi oko milion i trista hiljada maraka.

„Od druge polovine prošle godine intenzivirali smo aktivnosti kako na razvoju novih proizvoda tako i na proširenju kapaciteta“, govori Filipović, napominjući da je proizvodnja zeolita profitabilna i perspektivna za kompaniju.

U „Alumini“ planiraju da u narednom periodu prošire tržište u sferi zeolita za molekulska sita, ali i za zeolit čija je primjena u deterdžentskoj industriji.

Sa novim proizvodnim programom, u zvorničkoj „Alumini“, očigledno, trasiraju dobru budućnost.

„Perspektiva sa ovom proizvodnjom je potpuno zagarantovana“, podvlači Filipović. Pored alumosilikatne oblasti, direktor marketinga kaže da u ovoj fabrici razvijaju i poseban program hidrata, proizvoda koji, takođe, ima širok spektar primjene u velikom broju industrija.

[mom_video type=“youtube“ id=“tFuNXbL91ic“]

Mišo Lazarević

 

 

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se