DruštvonaslovnaVIJESTI

Zavjet ćutanja o ratnim zločinima nad Srbima

SARAJEVO – Imena ubijenih i mučenih Srba i Hrvata u Vozući kod Zavidovića i zeničkom regionu su poznata, ali u arhivama Višeg javnog tužilaštva i Okružnog vojnog tužilaštva u Zenici ne postoje ti predmeti, jer niko nije želio da naloži procesuiranje tih ratnih zločina.

Navedeno je to u dopisu Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, koji je dostavljen Tužilaštvu Haškog tribunala u oktobru 2006. Haško tužilaštvo je te podatke, koji se odnose na period od 1993. do 1996, tražilo za potrebe suđenja komandantu Armije RBiH Rasimu Deliću, koji je u Hagu osuđen na dvije godine zatvora zbog ratnih zločina počinjenih u tom regionu.

Dokument, koji je u posjedu „Glasa Srpske“, potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo je među hiljadama drugih proslijedio Tužilaštvu BiH kao dokaz da su ratni načelnik CSB Zenica Šefik Džaferović i komandant Trećeg korpusa Armije RBiH Sakib Mahmuljin znali za zločine nad Srbima, ali da ih nisu spriječili, niti su ih, kasnije, procesuirali.

„U naznačenim arhivama ne postoje predmeti ili drugi dokumenti koji bi upućivali na činjenicu da je izvršen prijem krivičnih prijava, zahtijevane istrage, ili podizani optužni akti vezano za ubistva i maltretiranje 62 ratna zarobljenika, pripadnika Vojske RS na području Kestena, odnosno u Kamenici, opština Zavidovići, u periodu od 11. do 29. septembra 1995“, piše u dopisu koji je potpisao Haris Hadžiselimović, glavni tužilac zeničkog Kantonalnog tužilaštva.

Navedeno je da nema prijava, istraga, ni optužnica u slučaju ubistva i maltretiranja tri ratna zarobljenika, pripadnika Vojske RS na području sela Livade, odnosno u Kamenici u periodu od 21. do 24. jula 1995. Riječ je o Momiru Mitroviću, Predragu Kneževiću i Gojku Vujičiću.

„Krivičnih prijava, zahtijevanih istraga ni podignutih optužnica nema ni za ubistvo 25 civila hrvatske nacionalnosti 8. juna 1993. u selu Maline/Bikoši“, naveo je Hadžiselimović.

U prilogu dopisa, adresiranog na tužioca Tužilaštva Haškog tribunala Rut Frolik, dostavljeni su spiskovi poznatih žrtava, ubijenih i mučenih zarobljenika.

Kebo je juče Tužilaštvu dostavio novih 1.500 dokumenata i video kasete o ratnim zločinima počinjenim nad srpskim stanovništvom u zoni odgovornosti Trećeg korpusa Armije RBiH i CSB Zenica.

Tagovi
Prikaži više

Povezani članci

Jedan komentar

  1. Za vas Srbe su to mozda zlocini jer vi Zlocine ciniste i to jedino vi na cijelom ovom prostoru od Hrvatske preko Bosne i Hercegovine pa do Kosova.Jos uvjek se nalaze >Hladnjace potopljene u Jezera i Rijeke pune Albanskih Leseva Jos uvjek se kopaju masovne grobnice sa tijelima Bosnjaka ili Albanaca.Srbi koji pogidose po Bosni su Agresori koji su dosli da Bosnjacima otmu Kucu Zemlju Zlato da im uzmu zivot takve Srbe su Bosnjaci ubijali braneci svoje kucne pragove i svoj goli zivot Bosnjaci nisu ubijali civile znaci to nije onda zlocin Srpski civili su sa Bosnjacima zivjeli u Mostaru Sarajevu Tuzli Zenici isto kao sto i danas zive niko ih tao nije to su svi medjunarodni sudovi dokazali.Vecina Srba koja danaz zivi u Tzv. republici Srpskoj je izisla i Federacije po Naredjenje Karadjica i Milosevica da bi se uselila u Kuce i stanove pobijenih i Protjeranih Bosnjaka po tzv.Republici Srpskoj Bosnjaci su u Zvorniku brojali 70% stanovnistva a kolko broje danas u Foci i Visegradu isto tako nema ih samo par procenata.Znaci vi Srbi ste ti koji su jedini Zlocinci ili Zlikovci koji Etnicko ciscenje zapocese i progon citavog jednog naroda a ovaj Kebo Idiot koje sad nadjoste i potplatiste da lazu i izmislja otice zajedno sa vama u Pakao gdje vam je i mjesto.

Back to top button
Close
Close