5.9 C
Zvornik
18. април 2024.

Samocenzura u SAD: Vodeći mediji odbili da objave karikature proroka

VAŠINGTON – Vodeći američki mediji nisu se solidarisali sa evropskim kolegama i odbili su da objave karikature na kojima je muslimanski prorok Muhamed.

Karikature su objavili manje poznati mediji, ali ne i „NJujork tajms“ ili „Vol Strit Žurnal“, dok agencije Rojters i Asošijetid pres /AP/ nisu pokazale materijale (katikature) zbog kojih su ubijeni francuski novinari tokom napada islamista u Parizu.

„Nakon pažljivog razmatranja, urednici `Tajmsa` zaključili su da je i opisivanje karikatura dovoljno informativno da bi čitaoci razumjeli priču“, objasnila je portparol „NJujork tajmsa“ Danijela Rodis.

Bil Marimov, urednik „Filadelfija enkavajera“, kaže da „nema okolnosti pod kojima bi objavili sporne karikature“.

„Nije bilo teško odlučiti između opcije da uvrijedimo desetine miliona muslimana ili da karikature opišemo riječima“ – pojasnio je on.

Iz AP-a je saopšteno da se agencija već dugo pridržava smjernica prema kojoj ne koristi provokativne fotografije.

„Vol strit žurnal“ je tokom izvještavanja o masakru u Parizu ponudio niz provokativnih karikatura, među kojima su i one koje zbijaju šale sa velikim religijama, pa tako i islamom, ali ni na jednom od objavljenih crteža nije bilo proroka Muhameda.

AP je objavio fotografiju Stefana Karbonijea, urednika koji je ubijen u napadu islamista, ali je sa fotografije uklonjen magazin sa karikaturom Muhameda, kojeg je držao u rukama.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se