DruštvoEkonomijaVIJESTI

Rajčević: Možemo izdržati krah još dvije male banke

BANJALUKA – Agencija za osiguranje depozita BiH u svom Fondu ima dovoljno sredstava da istovremeno pokrije potencijalni krah najmanje dvije banke srednje veličine.

Rekao je to danas Perica Rajčević, direktor Filijale Banjaluka Agencije za osiguranje depozita BiH, i dodao da Fond i poslije isplate osiguranih depozita do 50.000 maraka Bobar banke koja je u likvidaciji ima najveći koeficijent pokrića u jugoistočnoj Evropi.

Međutim, on nije mogao reći koliki je iznos sredstava u tom fondu, ističući da je to poslovna tajna, kao svugdje u svijetu, te da te informacije zna samo ograničen broj ljudi, pišu Nezavisne novine.

Sa druge strane, Kemal Kozarić, guverner Centralne banke BiH, rekao je da se svake godine propisuje premija od 0,3 odsto za svih 27 komercijalnih banaka u BiH, koje uplaćuju u Fond za osiguranje depozita, i u njemu se novac prikuplja godinama.

On, takođe, nije želio govoriti kolika je snaga tog fonda, ali je upozorio da u njemu ima dovoljno novca da zatvori „sve depozite koji su osigurani do 50.000 KM, za male banke koje nisu sistemski važne“.

„Ta sredstva se mogu samo u tu svrhu koristiti, a ona se investiraju svake godine kako bi se ostvarili prihodi na njima i povećala vrijednost tog fonda“, rekao je Kozarić.

On je izrazio nadu da će slučaj sa Bobar bankom, u okviru bankarskog sistema u BiH ostati izolovan, jer, kako je kazao, ta banka nije sistemski važna i ne bi trebalo da ugrozi sistem.

„Ipak, ona je jedan novi izazov i situacija koju nismo imali dosad u BiH“, rekao je guverner Centralne banke BiH.

Prema njegovim riječima, već dvije godine se radi na Bobar banci i na još nekim bankama, i dodao da sve banke nisu u istoj kondiciji, ali nije želio govoriti o imenima banaka izražavajući uvjerenje da ipak ne bi trebalo da bude problema u drugim bankama.

Rajčević je pojasnio da se takvi fondovi nikad međusobno ne mjere po samoj količini novca, nego isključivo kroz nešto što se zove koeficijent pokrića, a što u stvari predstavlja nivo potencijalne obaveze koju Fond može da pokrije.

„Što se tiče novca Fonda, mi u slučaju da on nije dovoljan, imamo stendbaj aranžman sa EBRD-om, gdje u svakom trenutku možemo povući 100 miliona maraka, a na raspolaganju nam stoji zakonska mogućnost raspisivanja vanredne premije ka bankama, te mogućnost zaduženja na tržištu obveznicama, na ino-tržištu“, pojasnio je Rajčević.

Što se tiče sistemskih banaka, on je rekao da su one, samim tim što su sistemske, pod posebnom pažnjom države, te da se čak ni u ovoj zadnjoj svjetskoj krizi nije dozvolilo niti desilo da bilo koja sistemska banka stihijski propadne.

Inače, isplata osiguranih depozita Bobar banke u likvidaciji do 50.000 maraka je u toku, i prema raspoloživim informacijama, isplaćeno je više od osam hiljada deponenata u iznosu većem od 60 miliona KM.

Tagovi
Back to top button
Close
Close