18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Pada sporazum sa Crnom Gorom?

BANJALUKA – Ukoliko poslanici Predstavničkog doma parlamenta BiH na sljedećoj sjednici prihvate rezoluciju o Sutorini, što je sve izvjesnije, razgovori BiH i Crne Gore u vezi s granicom biće vraćeni na početak.

U političkim partijama, koje imaju svoje predstavnike u parlamentu BiH, juče zvanično nisu željeli govoriti kakav će zauzeti stav prilikom glasanja na sjednici, naglašavajući da će o tome nakon praznika biti razgovora unutar partija, pišu Nezavisne novine.

„Kolegij SDA će vrlo brzo zadužiti Savjet stranke da provjeri sve okolnosti u vezi s ovim pitanjem kako bi Klub SDA u Predstavničkom domu parlamenta BiH imao jasnu situaciju“, rekao je juče Safet Softić, potpredsjednik SDA.

Inače, rezolucijom, koju je u parlament BiH uputio poslanik Denis Bećirović iz SDP-a, traži se da Predstavnički dom pozove Predsjedništvo BiH da odbije sadašnji Prijedlog sporazuma koji je uradio Savjet ministara BiH i da ga vrati na razmatranje, jer tim sporazumom Crnoj Gori se daje mjesto Sutorina koje po međunarodnim dokumentima pripada BiH. Sutorina se nalazi blizu Herceg Novog u Crnoj Gori i sve do 1948. godine je pripadala okrugu Trebinje. U tekstu stoji i da Predstavnički dom smatra da je potrebno osnovati komisiju koja će u narednom periodu zajedno sa stručnjacima rješavati pitanje Sutorine, a na kraju je predloženo i to da Savjet ministara BiH i Predsjedništvo BiH prilikom pregovora o državnoj granici uvaže činjenicu da Crna Gora ne može dokazati vlasništvo nad Sutorinom.

„Mi čekamo još informacija. Tome treba pristupiti odgovorno i bez ikakvog politikanstva i vidjeti o čemu se tu radi i ima li prostora da taj dio Sutorine pripadne BiH“, rekla je juče Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, dodajući da SNSD još nije zauzeo konačan stav o tome.

I u SDS-u nisu načisto i smatraju da je pitanje sporazuma o granici između BiH i Crne Gore prebrzo dovedeno do kraja zbog čega će predložiti da bude organizovana javna rasprava o toj temi kako bi se došlo do svih podataka.

Podsjećanja radi, Savjet ministara BiH utvrdio je Prijedlog ugovora o državnoj granici između BiH i Crne Gore i proslijedio ga Predsjedništvu BiH, koje treba da ga prihvati i uputi u parlament BiH na ratifkaciju, do čega još nije došlo. Prema ovom sporazumu, Sutorina, koja je sve do 1948. godine pripadala BiH, data je Crnoj Gori, što je za dio javnosti u BiH neprihvatljivo, jer Crna Gora niti jednim dokumentom, za razliku od BiH, ne može dokazati da je to njena teritorija.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se