20.9 C
Zvornik
13. јул 2024.

Oficirima VRS potvrđene osuđujuće presude za Srebrenicu

Žalbeno vijeće Haškog tribunala danas je izreklo konačnu presudu petorici oficira Vojske Republike Srpske u predmetu „Vujadin Popović i drugi“, kojom je potvrdilo presudu za genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi , iz jula 1995. godine, i proglasilo ih krivim.

Odbačeni su gotovo svi argumenti  iz žalbe optuženih u vezi sa optužnicom, validnosti dokaza, vjerodostojnosti svjedoka, broja žrtava, ocjene sudskih vještaka, kvalifikacije počinjenog zločina kao genocida i genocidne namjere.

Žalbeno vijeće potvrdilo je presudu za genocid Vujadinu Popoviću i LJubiši Beari, načelnicima bezbjednosti Drinskog korpusa i Glavnog štaba Vojske Republike Srpske i osudilo ih na doživotni zatvor.

Načelniku bezbjednosti Zvorničke brigade Dragi Nikoliću potvrđena je kazna od 35 godina zatvora za pomaganje i podržavanje genocida.

Načelniku za operativno-nastavne poslove Glavnog štaba , generalu Radivoju Miletiću,  smanjena je kazna zatvora sa 19 na 18 godina zbog učešća u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem trajnog uklanjanja muslimanskog stanovništva iz enklava Srebrenica i Žepa.

Bivšem komandantu Zvorničke brigade Vinku Pandureviću potvrđena je kazna od 13 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti.

Uvažene su žalbe da optuženi nisu krivi za ubistvo šest Bošnjaka kod Trnova.

Optuženima će u kaznu biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru. Naloženo je da oni ostanu u pritvoru dok se ne organizuje prebacivanje u države gdje će služiti kazne.

LJubiša Beara, Vujadin Popović, Drago Nikolić, Radivoje Miletić i Vinko Pandurević, petorica od ukupno sedam oficira vojske i policije, 2010. godine proglašeni su krivim za genocid i/ili druge zločine počinjene u Srebrenici i Žepi 1995. godine.

Prvostepena presuda postala je ranije pravosnažna za LJubomira Borovčanina, šefa policijskih snaga koje su učestvovale u događajima u Srebrenici, koji je osuđen na 17 godina zatvora i nije se žalio.

Milan Gvero, pomoćnik komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske za moral i vjerska pitanja, preminuo je u toku žalbenog postupka, te je i u njegovom slučaju pravosnažna ostala prvostepena presuda, kojom je osuđen na pet godina zatvora.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se