14.3 C
Zvornik
30. септембра 2022.

Obilježavanje dana holokausta u sjenci skandala: Ko je oslobodio Aušvic

Svađa povodom obilježavanja sedam decenija od oslobađanja najvećeg nacističkog logora. Najviše sporova oko toga ko je oslobodio kazamat

Svađa oko obilježavanja 70 godina od oslobođenja nacističkog koncentracionog logora Aušvic dobila je nastavak. Posle Putinovog odbijanja da dođe na memorijalni skup, jer iz Varšave nije dobio zvanični poziv, poljski ministar spoljnih poslova Gžegož Shetina još više je zakomplikovao situaciju rekavši na Poljskom radiju da „su Aušvic oslobodili Ukrajinci, budući da su operaciju provodili vojnici Prvog ukrajinskog fronta“.

Izjava je izazvala veliko ogorčenje u Moskvi, pa su ruske diplomate održale prave lekcije iz istorije na temu ko je i kako oslobađao Osvencim, koji su Nijemci zvali Aušvic. Sa Smoljenskog skvera u Moskvi, gdje se nalazi MIP Rusije, poljskom ministru je poručeno da prestane sa antiruskom histerijom i počne da uvažava one koji nisu žalili svoje živote da bi oslobodili Evropu, javlja stalni dopsnik Večernjih novosti iz Moskve.

Odmah je reagovalo Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije, nazvavši Shetinovu ocijenu cinizmom. U Moskvi su podsjetili da je u Crvenoj armiji bilo pripadnika više od sto naroda. Posle toga stalni ruski predstavnik u SB OUN Vitalij Čurkin održao je u Njujorku pravi čas istorije na sjednici Savjeta bezbjednosti, posvećenoj međunarodnom Danu sjećanja na žrtve Holokausta.

Ruske diplomate su insistirale da se njihove poljske kolege ne podsmijavaju istoriji i ne „igraju na nacionalistička osjećanja u kontekstu oslobađanja Osvencima“. U tom svojevrsnom času istorije poljskom ministru i njegovim istomišljenicima je objašnjeno da se do novembra 1943. godine, Prvi ukrajinski front zvao Brjanjski front. Autor desetak knjiga o Ukrajini, bivši oficir KGB, a sada politikolog Georgij Sanikov kaže da izjava poljskog ministra nije slučajna greška. Sanikov ističe da je ministar, „da je htjeo, mogao da pročita kako je oslobađan Osvencim“.

Da bi se situacija smirila reagovala je Katažina Pelčinska Nalenč, ambasadorka Poljske u Moskvi koja je pozvala da se izbjegnu „nepotrebni emocionalni sporovi“ oko izjave ministra Shetine.

– U Poljskoj pamte da su logor „Aušvic-Birkenau“ u Osvencimu, 27. januara 1945. godine, oslobodili predstavnici mnogih naroda i da su u redovima Prvog ukrajinskog fronta Crvene armije bili Rusi, Ukrajinci, Belorusi, Jevreji kao i predstavnici drugih naroda uključujući i Poljake – rekla je ambasadorka.

Ona je naglasila da je Poljska „daleko od političkih igara oko Osvencima“. Da je poljski ministar spoljnih poslova odgovorio novinarima na pitanje ko je oslobodio Aušvic, kao što je to učinila njihova ambasadorka u Moskvi, ne bi ni došlo do neprijatne i žučne polemike…

Poljaci i Ukrajinci su kroz istoriju imali periode komplikovanih i teških odnosa kao što su Poljaci imali sukobe sa Rusima. Posebno su bila velika krvoprolića, čak i masovna ubijanja djece u sukobima Poljaka i Ukrajinaca u toku Drugog svjetskog rata. U sadašnjem periodu Varšava i Kijev su odlučili da se ne sjećaju krvave istorije, nego da zajedno djeluju u propagandnom ratu protiv Moskve.

MILIONI MRTVIH OPOMINjU

Svjetski mediji pišu da se procijene broja ubijenih u Aušvicu kreću od oko milion i po do više od 3,5 miliona, što je podatak koji se najčešće sreće u različitim enciklopedijama. Službeno se pominje oko 2,5 miliona mrtvih. Logor Aušvic je 1947. na osnovu odluke poljskog parlamenta stekao status državnog muzeja i jedino je takvo mjesto koje se našlo na spisku svjetske baštine Uneska. Sutra, 27. januara, biće obilježeno 70 godina otkako je Crvena armija oslobodila nacistički logor smrti Aušvic, simbol zločina u Drugom svjetskom ratu i masovnog stradanja ljudi, od kojih su većina bili Jevreji. Istog datuma, obilježava se i Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,107PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se