23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Napad u Parizu – događaj koji sve opominje

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je teroristički napad u Parizu događaj koji sve opominje i koji se ničim ne može opravdati, ali i ukazuje na potrebu opreznosti u Srpskoj jer mnogi iz BiH po svijetu ratuju kao dio radikalnih islamističkih grupa.

„To govori i o potrebi da u Republici Srpskoj ne budemo naivni i neobazrivi i da vjerujemo da se to može zaobići i zbog nekakvog drugog razloga“, naveo je Dodik.

Dodik je u izjavi za Radio-televiziju Republike Srpske napomenuo da BiH, po učešću lica u pokretima koji pripadaju radikalnom islamu, u svijetu zauzima prvo mjesto i da je zemlja koja po glavi stanovnika ima najveći broj učesnika u organizaciji „Islamska država“ od svih evropskih zemalja.

„Ako se odbiju Srbi i Hrvati, koji tamo /u „Islamsku državu“/ ne idu, onda se može vidjeti prisustvo radikalnog islama u narodu /Bošnjacima/, a koji su promovisale ekstremne grupe. Islam koji promovišu Bošnjaci ne propagira ekstremizam, ali zatrovanost određenog broja ljudi ideologijama vehabizma i drugog ekstremnog islamizma nalaže da se mora povesti računa o tome“, istakao je predsjednik Srpske.

Dodik je podsjetio da geneza radikalnog islamizma seže i prije raspada bivše Jugoslavije kroz djelovanje „mladih muslimana“ koji su počivali na ideologiji univerzalnog islama i koji su uvažavali samo takozvani izvorni islam kao vjeru i potrebu da država treba biti zasnovana na pravilima Kurana, a čiji je pripadnik bio i muslimanski ratni lider Alija Izetbegović.

On je naglasio da je radikalni islamizam jedan od razloga zašto se i policija Republike Srpske, koja je i sada jedna od najboljih agencija u regionu, mora dodatno ojačati i opremiti, da bi bila sposobna dati odgovor na izazov bilo koje vrste.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se