10.9 C
Zvornik
18. април 2024.

Načelnik Stevanović posjetio pacijente u Hemodijaliznom centru Zvornik

ZVORNIK – Načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović posjetio je danas bolesnike koji koriste usluge Hemodijaliznog centra Zvornik. Tom prilikom on je razgovarao sa Ratkom Miloševićem, predsjednikom Udruženja hemodijaliznih bolesnika Republike Srpske Podružnica Zvornik.

Stevanović je rekao da je cilj susreta upoznavanje sa aktuelnim problemima ovih bolesnika i sagledavanje mogućnosti pružanja pomoći.

– Cilj našeg susreta je da vidimo sa kojim problemima se oni susreću, da vidimo postoji li mogućnost da lokalna zajednica nešto učini kako bi prevazišli bar dio svojih problema, a ujedno i da vidimo koji su to problemi koje treba rješavati na višim nivoima vlasti, odnosno treba li mijenjati zakone i popravljati njihova prava. Za ove bolesnike, izgradnjom hemodijaliznog centra, popravili smo uslove njihovog liječenja, ali oni i dalje teško žive i praktično su invalidi, a nemaju priznat takav status –rekao je Stevanović.

On je poručio da će lokalna zajednica uvijek izaći u susret, jednokratnim pomoćima, Udruženju hemodijaliznih pacijenata i najugroženijim hemodijaliznim pacijentima.

Milošević je, zahvalivši se Stevanoviću na današnjem susretu, istakao da je osnovni problem što nemaju status invalida, a što hemodijalizni pacijenti zapravo jesu.

– Mi želimo da nas priznaju kao invalide, jer sada nemamo pravo ni na invalidsku penziju, niti subvencije i druge olakšice. Koliko može da se pomogne sa lokalnog nivoa, a ostalo neka se rješava na republičkom nivou. Nama, koji živimo na lijekovima, to bi bila velika pomoć – rekao je Milošević koji je napomenuo da dijalizni pacijenti u okruženju imaju invalidska primanja, odnosno pomoć za tuđu njegu.

Načelniha Hemodijaliznog centra dr Koviljka Bogićević podsjetila je je centar sa radom počeo 2.novembra 2009. godine.

Ona je istakla da je u prošloj godini bilo oko 12.100 dijaliza i da je kroz Centar prošlo 110 bolesnika, dok ih je trenutno na stalnom tretmanu 85.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se