20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Mirsad Kebo: Novi dokazi o zločinima nad Srbima

BANJALUKA – Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo rekao je da je večeras dobio nove dokaze u vezi sa ratnim zločinima nad Srbima koji će dokazati zločine i vjerovatno proširiti listu onih koji su odgovorni za njih.

Kebo je pojasnio da su večeras oko 19.00 časova u jednom gradu u Federaciji BiH njegovom „povjerljivom čovjeku“ uručeni novi dokazi o zločinima nad Srbima, koji će podstaći lidere u drugim narodima da se o tome ne razgovara kao o političkoj temi, već kao o humanoj i ljudskoj.

On je potvrdio da je glavnom tužiocu BiH Goranu Salihoviću dostavio više od 2.000 stranica dokumenata u vezi sa zločinima nad Srbima u Vozući kod Zavidovića.

„Materijale sam dobio od građana koji žele istinu. Oni ukazuju da su neki pojedinci koji obavljaju visoke funkcije u BiH posjedovali saznanja o ratnim zločinima, ali ih nisu prijavili“, rekao je Kebo večeras za Radio-televiziju Republike Srpske /RTRS/.

Kebo je naglasio da dostavljanje ovih dokaza nema nikakvu političku ili personalnu pozadinu, već je na ovaj način izvršio svoju ustavnu obavezu, tako što je od Tužilaštva BiH zatražio da provjeri validnost dokaza.

Kebo kaže da se u ovim dokumentima pominju imena bivšeg komandanta Trećeg korpusa Armije RBiH Sakiba Mahmuljina i načelnika Centra službi bezbjednosti /CSB/ Zenica Šefika DŽaferovića, koji je nedavno izabran za predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

„Tužilaštvu BiH dostavio sam i fotografije tajnog sjedišta Iranske obavještajne službe koja je djelovala u Zenici, u kojoj se nalazio prislušni centar za ovaj dio Evrope u kome su boravili iranski obavještajci, a kojeg su posjećivali Bakir Izetbegović, Šefik DŽaferović i drugi“, kaže Kebo.

Kebo je pozvao ljude čija se imena pominju u ovim dokazima da razmisle o moralnoj odgovornosti i da se povuku sa svojih političkih funkcija u BiH.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se