18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Kolegijum nije prihvatio inicijativu SNSD-a

SARAJEVO – Kolegijum Predstavničkog doma, kao ni Prošireni kolegijum nisu prihvatili zahtjev Kluba poslanika SNSD-a da se u dnevni red današnje sjednice ovog doma uvrsti inicijativa SNSD-a za smjenu predsjedavajućeg doma Šefika DŽaferovića.

Za uvrštavanje ove inicijative u dnevni red bili su samo dva člana Proširenog kolegijuma, a to su predsjedavajući klubova SNSD-a i SBB-a.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac rekao je da će Klub poslanika ovu inicijativu pokrenuti na samoj sjednici.

„Optužbe koje dolaze od potpredsjednika FBiH Mirsada Kebe protiv DŽaferovića su potpuno osnovane. DŽaferović, prema Poslovniku, predstavlja Predstavnički dom, ali sa ovakvom ratnom hipotekom on to ne može, jer se sumnjiči da je prikrio i da kasnije nije procesuirao krivično djelo ratni zločin“, rekao je Košarac novinarima u Sarajevu.

On je odbacio tvrdnje pojedinih zvaničnika da SNSD na ovaj način opstruše formiranje vlasti u BiH.

„Klub poslanika SDA nije samo DŽaferović. Veliku odogovornost zbog ovakavog odnosa prema parlamentu BiH očigledno je u SDA i njegovim koalicionim partnerima koji dolaze iz Republike Srpske, a koji očekuju da će se nešto u vezi sa tim slučajem raditi u Tužilaštvu BiH“, naglasio je Košarac.

Upitavši šta je do sada uradilo Tužilaštvo BiH kada je u pitanju procesuiranje ratnih zločinaca nad Srbima, Košarac je naglasio da SNSD ne vjeruje Tužilaštvu BiH i podsjetio da unazad četiri godine u parlamentu BiH nije usvojena informacija o radu Tužilaštva BiH.

DŽaferović je izjavio novinarima da je SNSD pokrenuo inicijativu za smjenu „na bazi insinuacija Mirsada Kebe“, tvrdeći da su u pitanju „gnusne laži i monstruozne konstrukcije“.

„Pozvao sam Tužilaštvo BiH da se što prije izjasni po prijavama Kebe. Ako se protiv mene pokrene krivični postupak zbog bilo kojeg krivičnog djela, sam ću odstupiti sa pozicije predsjedavajućeg ne čekajući da se okonča krivični postupak“, kaže DŽaferović.

Ukoliko stvari budu krenule u drugom smjeru, kaže DŽaferović, tražiće da se protiv Kebe povede krivični postupak zbog krivičnog djela lažno prijavljivanje.

Poslanici SNSD-a pokrenuli su inicijativu za smjenu predsjedavajućeg ovog doma Šefika DŽaferovića zbog ozbiljnih i osnovanih optužbi da nije prijavio, ni spriječio ili kasnije procesuirao počinioce ratnih zločina nad Srbima u proteklom ratu u BiH.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se