23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Kebo proslijedio Tužilaštvu BiH dodatnih 500 stranica dokumentacije

Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo rekao je Srni da je jutros po kuriru poslao Tužilaštvu BiH dodatnih 500 stranica dokumentacije koja se odnosi na djelovanje paradržavnih obavještajnih formacija i finansijske malverzacije, te zatražio odgovornost ratnog šefa kabineta predsjednika Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Kebo je potvrdio i da je dobio poziv Tužilaštva BiH da se 21. januara javi ovoj pravosudnoj instituciji u svojstvu svjedoka radi utvrđivanja eventualne odgovornosti Sakiba Mahmuljina, Šefika DŽaferovića i drugih lica u vezi sa ratnim zločinima nad srpskim civilima u mjestu Vozuća.

On je rekao da je dobio zvaničan dopis Tužilaštva BiH i da će se 21. januara u 12.00 časova odazvati, te da je u dopisu navedeno da će, ukoliko se ne odazove, biti prinudno doveden ili kažnjen sa 5.000 KM.

– Ukoliko ne budem imao novca, uzeću od Bakira Izetbegovića, on ima sigurno, kaže Kebo i dodaje da mu je drago što ga je Tužilaštvo pozvalo.

On je napomenuo da će dokumentacija koju je dostavio Tužilaštvu BiH otvoriti najveću aferu u postdejtonskoj BiH, te ocijenio da će optuženi sada „praviti montaže i dizati borce“ protiv njega.

Kebo je 8. januara dostavio Tužilaštvu BiH prijavu zbog sumnje o počinjenom krivičnom djelu protiv tadašnjeg komandanta Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakiba Mahmuljina i nekadašnjeg načelnika Centra službi bezbjednosti Zenica Šefika DŽaferovića.

Dio dokumentacije Kebo je 16. decembra uputio glavnom tužiocu BiH Goranu Salihoviću, a u dokaznom materijalu su, između ostalog, slike lokacije sjedišta Iranske obavještajne službe u Zenici, koju su u periodu od 1993. do 1995. godine posjećivali visoki zvaničnici.

Kebo je Tužilaštvu BiH dostavio i dio dokaza o lokaciji punkta Iranske obavještajne službe, koji su posjećivali /zamjenik predsjednika SDA/ Bakir Izetbegović, DŽaferović i drugi.

Prema službenoj zabilješci, Bakir Izetbegović boravio je u kući u blizini Zenice u kojoj je bio smješten punkt Iranske obavještajne službe, o čemu postoji i dokumentovana izjava svjedoka njegove posjete, kao i fotografije objekta.

 SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se