izbor urednikanaslovnaVIJESTIZvornik

Kad će biti rekonstruisan Stari most?

Most na Drini koji spaja dva Zvornika ostavljen vremenu na milost. Sa obje strane Drine u više navrata najavljivana sanacija gvozdene građevine, ali su svi zaboravili obećanja

ZVORNIK – Most na Drini, koji spaja Zvornik u RS i Mali Zvornik u Srbiji, i koji je više od dvije decenije samo pješački, inače zadužbina kralja Aleksandra Karađorđevića, podignut 1929. godine, i posle silnih obećanja bivših lokalnih vlasti u katastrofalnom je stanju, pišu „Novosti“.

Uoči lokalnih izbora, najmanje četiri puta, političari sa obje obale Drine obećavali su „na sva zvona“, da je „potpuno riješeno“ pitanje sanacije gvozdene građevine iz prve polovine prošlog vijeka, ali kad su se sabrali glasovi, sve je ostalo po starom. Na više mjesta građevina je „progledala“, pa je veliko pitanje koliko je most bezbjedan i za pješake.

– Mnogo vremena propušteno je da se ova važna građevina dovede u red, a obećanja sa lijeve obale Drine pokazala su se potpuno nerealnim – kaže Zvorničanin Branko Grujić. – Ovaj most je decenijama bio simbol ljepote, zajedništva i veza ljudi sa dvije obale Drine, a danas je ruglo. Priča i obećanja je preko glave. Do ozbiljnijeg rada, mogli bi nadležni u RS i lokalnoj vlasti bar da riješe kritične tačke. Opet su nam sve oči uprte u maticu, koja se u maju našla u neviđenim mukama, kao i malozvornički kraj.

17. septembra 2010. godine, u Malom Zvorniku tadašnji čelnici opština potpisali su Memorandum o saradnji na realizaciji projekta rekonstrukcije mosta Kralja Aleksandra I Karađorđevića.

Predsjednik Opštine Mali Zvornik Dragan Bogićević je u junu poslije poplava izjavio da će most biti privremeno otvoren naredna dva mjeseca, dok traju pripreme za njegovu rekonstrukciju. Za to vrijeme biće izvršena revizija projekta rekostrukcije mosta i detaljno snimanje i analiziranje stanja u kojem se objekat nalazi.

On je tad još rekao da će se po okončanju pripremnih radnji odmah pristupiti rekonstrukciji i sanaciji mosta i da će dok traju radovi most ponovo biti na neko vrijeme zatvoren. Međutim rekonstrukciji mosta se nije pristupilo do danas.

U decembru je most osvjetljen sredstvima opštine Zvornik, što je najavljeno kao privremeno riješenje, obzirom na zajednički projekat kompletne rekonstrukcije mosta koji su pokrenule opštine Zvornik i Mali Zvornik.

– To je projekat za koji smo dobili obećanja da će se obezbijediti sredstva od Vlade Republike Srpske i Vlade Srbije i tada će se i konačno osvijetliti po potrebnim standardima – rekao je zamjenik načelnika Opštine Zvornik, Danijel Dragičević u decembru.

Pješački most je granični prelaz te je pitanje nadležnosti u ovoj oblasti dovodilo do nekih nejasnoća, ali je sa ciljem bezbjednosti građana u Opštinskoj upravi Zvornik odlučeno da se izdvoje sredstva i most osvjetli.

S obzirom na funkciju mosta kao graničnog prelaza i njegov međudržavni značaj ovim pitanjem više treba da se pozabave državne institucije Srpske, BiH i Srbije, ali inicjativa svako treba da krene sa lokalnog niovoa.

KLIZIŠTE

Prije nekoliko mjeseci lokalni predstavnici Malog Zvornika objelodanili su da imaju gotov projekat za rekonstrukciju, koji je predat nadležnima u državi za korekcije. Država Srbija je preuzela obavezu da sanira klizište, koje je u maju napunilo „pola korita“ rijeke. Klizište je, u međuvremenu, stavljeno pod kontrolu, a kad se završe poslovi saobraćaj na magistralnom putu Loznica – Mali Zvornik – Ljubovija, počeće da se odvija u oba pravca.

Tagovi

3 komentara

  1. Most se zove Filipa Kljajica Fice a ne Aleksandra zbog kojek pobiste i prozjeraste onolike Bosnjake da bi ste opet u topj nekakvoj Velikoj srbiji zivjeli.Radi tog Aleksanda ste ljude pobili a i vi Srbio danas zivite u tom gradu ko protuhe i patite se kako se ni sam Djavo patio nije niti vam privreda ide nite vam se djeca radjaju svako ziv iz te uklete zemlje bjezi naravno ko moze zivite ko poslednja govna.Prijatno vam bilo u vasem Srpskom prokletom Zvorniku

    1. Ne postoji most od 1972. godine kao tvoja nacija, već od 1927.-1929. kad ga napravi kralj Aleksandar. I ti bi izgleda volio da si ono što nisi…

  2. Hvala,daleko ti lijepa kuća…Nismo gladni,goli,bosi,ne kisne nam…a ti čuvaj se da te i Zapad ne vrati u ovu „ukletu zemlju“,pa će ti Srbi opet biti braća,pa se možda i pozoveš na Kralja Aleksandra Ujedinitelja i prijaviš se dobrovoljno da središ most…zato bolje promijeni ime u nekog Džona,ko što ti je i čukunđed promijenio u nekog Husenina…i nebrini za nas i našu privredu…

Back to top button
Close
Close