18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Fila: Da verujem u hašku pravdu bio bih iznenađen

BEOGRAD – Poznati beogradski advokat i branilac Srba pred Haškim tribunalom Toma Fila je izjavio Srni da nije iznenađen konačnom presudom koju je danas izreklo haško Žalbeno vijeće petorici generala Vojske Republike Srpske za Srebrenicu, i da je to bilo očekivano.

„Nažalost, nisam iznenađen. Da verujem u Hašku pravdu, bio bih iznenađen, ali pošto ne verujem, nisam iznenađen. Da je neko prošao kroz Srebrenicu tada, i on bi dobio doživotni zatvor“, rekao je Fila.

Ističući da se presude donose pod silnim pritiskom međunarodne zajednice, odnosno onih koji su ratovali protiv Srba, Fila je rekao da su se „čim je bila izrečena prvostepena presuda u ovom predmetu, odmah digle ‘Majke Srebrenice’, ‘Žene u crnom’…“.

„To je sve orkestrirana kampanja kako bi se ocrnio srpski narod što može više“, konstatovao je Fila.

On je naglasio da u Srebrenici nikada nije ni utvrđen broj žrtava i da genocid ne postoji.

„Genocid je kada istrebljujete jedan narod, a ne samo muškarce. Nijedna žena, nijedno dete nije ubijeno. Nema žena i dece, kako može da bude genocida“, upitao je Fila i ocijenio da je „genocid ovo što radi Boko Haram, koji ubija ženu i djecu i sve živo“ i Islamska država.

Fila je rekao da su u Srebrenici ubijani muškarci sa puškom i da je to zločin, a ne genocid.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala u predmetu „Vujadin Popović i drugi“ danas je izreklo konačnu presudu petorici oficira Vojske Republike Srpske, kojom je potvrdilo presudu za „genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi iz jula 1995.“ i proglasilo ih krivim.

Odbačeni su gotovo svi argumente iz žalbe optuženih u vezi sa optužnicom, validnosti dokaza, vjerodostojnosti svjedoka, broja žrtava, ocjene sudskih vještaka, kvalifikacije počinjenog zločina kao genocida i genocidne namjere.

Žalbeno vijeće potvrdilo je presudu za genocid Vujadinu Popoviću i Ljubiši Beari, načelnicima bezbjednosti Drinskog korpusa i Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, i osudilo ih na doživotni zatvor.

Načelniku bezbjednosti Zvorničke brigade Dragi Nikoliću potvrđena je kazna od 35 godina zatvora za pomaganje i podržavanje genocida.

Načelniku za operativno-nastavne poslove Glavnog štaba generalu Radivoju Miletiću smanjena je kazna zatvora sa 19 na 18 godina zbog učešća u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem trajnog uklanjanja muslimanskog stanovništva iz enklava Srebrenica i Žepa.

Bivšem komandantu Zvorničke brigade Vinku Pandureviću potvrđena je kazna od 13 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se