18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Etničke podjele prijete raspadom

MINHEN, BANJALUKA – Zbog etničkih podjela u BiH centralnim institucijama prijeti raspad, pišu jedne od najuglednijih njemačkih dnevnih novina „Süddeutsche Zeitung“ iz Minhena u uredničkom komentaru povodom prošlosedmične posjete Sarajevu Franka Valtera Štajnmajera, ministra spoljnih poslova Njemačke, i Filipa Hamonda, britanskog ministra spoljnih poslova.

„I dok sve zemlje oko BiH sprovode reforme, etnički podijeljena BiH sve više zaostaje, i to toliko da se Berlin i London brinu da bi se centralne institucije mogle raspasti. Zato su Štajnmajer i Hamond uslove i perspektive za BiH formulisali na način da bi se Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, potpisan prije pet godina, lakše mogao ratifikovati“, piše list, prenose Nezavisne novine.

Podsjetio je da su ministri u novembru u bh. medijima objavili apel u kojem su građanima objasnili ozbiljnost cijele situacije.

„Iza tog apela nije stajala samo namjera da se pomogne Balkanu. Obojica su zabrinuti zbog eventualnih posljedica raspada u zemlji u kojoj su institucije ionako slabe, a koja je puna oružja, organizovanog kriminala i islamista koji su sve više spremni na nasilje“, navodi se u listu.

List navodi i neke dosad nepoznate detalje – da je njemačko-britanska inicijativa začeta u februaru prošle godine, nakon što su Berlin i London uvidjeli da su građani kroz februarske proteste pokazali da žele promjene nabolje i da od svojih političara traže ekonomski boljitak.

„Nakon majskih katastrofalnih poplava Srbi, Bošnjaci i Hrvati stali su jedni uz druge uzajamno se pomažući. To je probudilo nadu u Berlinu i Londonu da je ipak nekako moguće prevazići stare podjele. Ali onda su oktobarski izbori pokazali da su se nakon toga vratili stari trendovi“, navodi „Süddeutsche“.

Međutim, uprkos zabrinjavajućoj situaciji i činjenici da bi pogoršanje situacije u BiH imalo negativne posljedice za Evropu, list piše da su tačne izjave ministara u Sarajevu da sve zavisi od domaćih faktora u BiH i da je pružena šansa zaista posljednja.

„Imajući tu činjenicu u vidu, nije iznenađujuće da su ministri u Sarajevu došli napetih nerava. Moljakanje, apeli, pružanje posljednje prilike – ministri su ostavili malo prostora sumnji koliko je situacija u BiH ozbiljna. Njemački ministar je bukvalno molio svoje sagovornike da prihvate ovu posljednju priliku i da povedu zemlju u Evropu“, istakao je autor članka.

Miloš Šolaja, direktor Centra za međunarodne odnose iz Banjaluke, smatra da su pretjerane ocjene da bi se BiH mogla raspasti ako ova inicijativa ne uspije, ali da je činjenica da evropski proces ne ide već jako dugo.

On je skeptičan u uspjeh ove inicijative zato što, kako je rekao, u BiH postoji samo deklarativna opredijeljenost za EU, te da političke elite govore samo ono što strane diplomate žele da čuju, a da pritom sami ne vjeruju u to.

„Mislim da inicijativa ne može uspjeti, jer nema te unutrašnje saglasnosti. Mi smo u drugim problemima, vidjeli ste da u izbornoj kampanji niko nije ni spomenuo evropske integracije. Mislim da je to alibi diplomatija, jednostavno da se pokaže da lokalni akteri ne žele te procese. Krenuli su potpuno idealističkim i volontarističkim putem i pokazuje se da to ne funkcioniše sve dok mi sami ne odlučimo da to stvarno želimo“, ocijenio je Šolaja.

I Srećko Latal, analitičar iz Sarajeva, takođe ne misli da bi neuspjeh inicijative doveo do destabilizacije institucija, ali se slaže da bi do destabilizacije moglo doći zbog povećanja sukoba između stranaka koje predstavljaju isto etničko tijelo.

„Dalje osiromašenje BiH i disfunkcionalnost raznih institucija zaista dovodi u pitanje, ne samo životni standard nego i sigurnost građana, zato što su funkcije sistema za zaštitu i održavanje mira podređene uskostranačkim interesima političkih grupacija. Zato mislim da postoji opasnost od svih vrsta radikalizama i dodatnih etničkih tenzija“, naglasio je on.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se