15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

DNS podržava smjenu Džaferovića, a SDS, NDP-PDP se ne izjašnjavaju

SARAJEVO – Poslanik DNS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Jovan Vukovljak rekao je Srni da će ova stranka podržati inicijativu Kluba poslanika SNSD-a za smjenu predsjedavajućeg ovog doma Šefika DŽaferovića.

Vukovljak je naglasio da će DNS podržati inicijativu koja je pokrenuta zbog ozbiljnih i osnovanih optužbi da DŽaferovića nije prijavio, ni spriječio ili kasnije procesuirao počinioce ratnih zločina nad Srbima u proteklom ratu u BiH.

Poslanik SDS-a Aleksandra Pandurević i poslanik NDP-PDP Momčilo Novaković rekli su Srni da još nisu zvanično dobili ovu inicijativu, zbog čega ne žele ni da je komentarišu.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac izjavio je da će poslanici ove stranke pokrenuti inicijativu za smjenu DŽaferovića.

„Optužbe koje je u javnosti iznio potpredsjednik Federacije BiH /FBiH/ Mirsad Kebo su, po našem mišljenju, sasvim utemeljene i predstavljaju više nego dovoljan razlog za pokretanje inicijative za smjenu DŽaferovića. Kebo nije bilo ko, već jedan od najviših funkcionera FBiH i čovjek kojeg je na tu funkciju predložila SDA, stranka kojoj pripada DŽaferović“, istakao je Košarac.

On je pozvao Tužilaštvo BiH da se hitno izjasni o dokazima koje je protiv DŽaferovića i drugih bošnjačkih ratnih vojnih, policijskih i političkih zvaničnika podnio Kebo.

Džaferović se čudi Kebinoj i žurbi SNSD-a

Predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH Šefik Džaferović, reagujući na najavljenu inicijativu SNSD-a za njegovom smjenom, izjavio je danas da „ne zna čemu tolika žurba“.

„Već sam rekao da je riječ o gnusnoj laži, monstruoznoj konstrukciji. Pozvao sam Tužilaštvo BiH da se što prije izjasni o tome“, rekao je Džaferović novinarima u Sarajevu, komentarišući najavu predsjedavajućeg Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu BiH Staše Košarca da će poslanici ove stranke pokrenuti inicijativu za njegovu smjenu.

Košarac je juče najavio tu inicijativu zbog ozbiljnih i osnovanih optužbi potpredsjednika Federacije BiH i bivšeg funkcionera SDA Mirsada Kebe da Džaferović nije prijavio, ni spriječio ili kasnije procesuirao počinioce ratnih zločina nad Srbima u proteklom ratu u BiH.

Džaferović je ponovio da će, ako protiv njega bude pokrenut krivični postupak, sam odstupiti sa mjesta predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlameta BiH, naglašavajući da će, ukoliko stvari krenu u drugom smjeru, zahtijevati da protiv Kebe bude pokrenut krivični postupak zbog krivičnog djela lažno prijavljivanje.

„Ne znam zašto SNSD sada žuri, i zašto se žuri i Kebi i SNSD-u. Ne znam u čemu je problem. Mislim da je ta stvar potpuno jasna. Ta inicijativa ukoliko dođe u parlament neće biti prihvaćena, jer zaista nema nikakvih razloga. Ovo je politizacija, a između ostalog i pokušaj da se usložni formiranje vlasti na nivou BiH“, smatra Džaferović.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se