14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Branimir Glavaš pušten iz zatvora

MOSTAR – Branimir Glavaš je nešto prije 13.00 časova pušten iz mostarskog zatvora.

Ispred zatvora su ga dočekali brojni novinari i bliski saradnik Ivan Drmić.

Federalni mediji su javili da će se Glavaš, nakon izlaska iz zatvora, uputiti prema porodičnoj kući u Drinovcima kod Gruda, prenose Nezavisne.

Prethodno, u mostarski zatvor stigla je odluka Suda BiH o njegovom puštanju na slobodu, nakon što mu je Ustavni sud Hrvatske ukinuo presudu za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku.

Hrvatski Ustavni sud ukinuo je 12. januara pravosnažnu presudu Vrhovnog suda, kojom je Glavaš osuđen na osam godina zatvora i zatražio da se postupak ponovi.

Zagrebački Županijski sud raspisao je 16. januara potjernicu za Glavašem, što znači da će, ako pređe na hrvatsku teritoriju nakon puštanja iz zatvora, biti uhapšen, jer je protiv njega sada na snazi nepravosnažna presuda na osnovu koje mu je ranije određen pritvor.

Ukoliko Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske raspiše međunarodnu potjernicu, Glavaš bi teoretski mogao da bude uhapšen i u BiH, ali ga od ekstradicije štiti dvojno državljanstvo, saopštio je nedavno portparol zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

Glavaš je bio osuđen u slučajevima „Garaža“ i „Selotejp“ na osam godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991, a do sada je odslužio tri petine zatvorske kazne.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se