7.4 C
Zvornik
16. април 2024.

Bogate se na čuvanju posmrtnih ostataka

BANJALUKA – Institut za nestala lica BiH potrošio je mimo zakona više od milion maraka u 2014. godini za čuvanje posmrtnih ostataka, jer je taj posao u nadležnosti entiteta, a osim toga, u RS se obavlja potpuno besplatno.

Srpski predstavnici u Institutu kažu da su na to više puta upozoravali, ali da bošnjački predstavnici sa vršiocem dužnosti predsjedavajućeg Kolegijuma direktora Instituta Amorom Mašovićem na čelu tvrde da se na osnovu sporazuma s Međunarodnom komisijom za traženje nestalih (ICMP) čuvanje tijela može plaćati i iz budžeta Instituta, piše Glas Srpske.

Član Nadzornog odbora Instituta Milan Anđić kaže da je javašluk u Institutu dostigao takve razmjere da ni primjedbe na kršenje zakona u segmentu čuvanja tijela nisu dale nikakav rezultat.

– Te nezakonitosti konstatovane su na sjednici Nadzornog odbora. Tražio sam da zapisnik o tome bude proslijeđen Upravnom odboru Instituta, ali, jednostavno, odgovorni u Institutu to nikada nisu učinili – kaže Anđić.

Ističe da niko nije reagovao ni na to što su u revizorskim izvještajima o radu Instituta prethodnih godina isticane ozbiljne primjedbe na rad te institucije i što su revizori davali mišljenje s rezervom.

U Republičkom centru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica RS kažu da je članom 18 Zakona o nestalim licima BiH precizirano da su za čuvanje posmrtnih ostataka isključivo nadležni entiteti.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se