13.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Balkanski region bezbjednosna rupa Evrope

BEOGRAD – Balkan je najveća bezbjednosna rupa EU koju su prepoznali i teroristi, većina oružja koje koriste dolazi iz tog regiona, a preko njega ide i finansiranje radikalnih lica u Evropi, piše „Kronen cajtung“.„Novac pretežno dospijeva do Austrije ili Lihtenštajna, gdje se pere i potom može bez problema biti upotrijebljen“, kaže neimenovani ekspert u izjavi ovom bečkom dnevniku.

U nastavku se napominje da su atentatori u Parizu koristili oružje koje je porijeklom sa Balkana, gdje trenutno, prema procjenama Evropola, ima četiri miliona neregistrovanog naoružanja na crnom tržištu, prenijeli su beogradski mediji.

„Relativno je jednostavno doći do tog naoružanja. Bande su se specijalizovale na trgovinu oružjem. Švercuje se preko istih ruta preko kojih droga dospijeva do Rusije i Evrope“, rekao je neimenovani ekspert UN.

List dodaje da pri tome nestaju sve više granice između „normalnog“ kriminala i terora, te da već decenijama kriminalci svih vrsta koriste balkansku rutu kao „kriminalni autoput“ ka i iz Evrope.

„Iz Avganistana preko Balkana godišnje u EU dospijeva heroin u vrijednosti od oko 17 milijardi evra. Dobit od ovog posla dospijeva u džepove Al kaide“, kažu eksperti.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se