-1.6 C
Zvornik
20. април 2024.

Zvornik usvojio Akcioni plan jačanja sistema socijalne zaštite i inkluzije

ZVORNIK – Skupština opštine Zvornik usvojila je Akcioni plan jačanja sistema socijalne zaštite i inkluzije u opštini Zvornik za period 2015 – 2016 godine koji predstavlja osnovu za djelovanje svih institucija i aktera uključenih u sistem socijalne zaštite u naredne dvije godine sa ciljem da se unapredi položaj socijalno isključenih grupa, saopšteno je iz Opštine.

Biljana Milić, predsjednik Komisije za socijalnu zaštitu i inkluziju opštine Zvornik, rekla je da je Akcioni plan kreiran je od strane ove Komisije i Operativnog tima koga čine predstavnici relevantnih institucija uključenih u sistem socijalne zaštite, a u okviru Projekta razvoja i saradnje u regiji Birač. Ovaj Projekat uz finansijsku pomoć Vlade Kraljevine Holandije implementiraju tri agencije Ujedinjenih nacija – UNDP, UNHCR i UNICEF.

– Izradi Akcionog plana prethodila je analiza situacije u oblasti socijalne zaštite i inkluzije u opštini Zvornik. Na osnovu prikupljenih podataka definisane su socijalno isključene kategorija stanovništva, prioritetne grupe i problemi sa kojima se te grupe suočavaju. Među četiri najugroženije grupe izdvojeni su djeca sa smetnjama u razvoju i njihovi roditelji, potom stara lica, osobe sa invaliditetom bez porodičnog staranja i osobe sa problemima mentalnog zdravlja, treći su siromašni i lica u stanju socijalne potrebe i četvri djeca žrtve nasilja u porodici.

Pri tome se rukovodilo unaprijed utvrđenim kriterijumima koji su podrazumijevali broj lica i strukturu populacije koja je pogođena određenim problemom, broj lica na koji posredno utiče definisani problem, aktivnosti koje su do sada preduzimane na polju rješavanja problema, kompleksnost i trend razvoja problema u društvu, kao i vjerovatnoća da bi problem mogao uticati na pojavu drugih problema u zajednici – rekla je Milićeva.

Akcioni plan ima za ciljeve:

  • uspostavljanje adekvatne usluge savjetovanja i stručnog rada sa djecom sa smetnjama u razvoju i njihovim porodicama u lokalnoj zajednici,
  • definisanje mehanizama pomoći i podrške nezaposlenim i siromašnim licima u stanju socijalne potrebe,
  • ojačavanje postojećih resursa i uspostavljanje usluge za pružanje pomoći starijim i iznemoglim licima, osobama sa invaliditetom i osobama sa problemima mentalnog zdravlja,
  • definisanje mehanizama pomoći i podrške žrtvama nasilja u porodici i međuvršnjačkog nasilja i
  • obezbjeđenje podrške šire društvene zajednice i viših nivoa vlasti za aktivnosti na polju socijalne zaštite i inkluzije definisanih grupa.

Sam projekat podrazumijeva određenu finansijsku pomoć i u tom smislu već su započete aktivnosti na obezbjeđivanju pomoći Centru za socijalni rad u vidu tehničke opreme, za kojom su oni izrazili potrebu, a već početkom naredne godine biće podržan još jedan, posebno usmjeren projekat u zajednici koji se mora odnositi na jednu od ove četiri definisane grupe – napomenula je Milićeva.

 

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se