23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Zdraviji način života sprečava rak

Više od četiri od deset bolesti raka mogu se spriječiti ako bi ljudi vodili zdraviji život, kažu naučnici.

Prema posljednjim podacima britanskog Centra za istraživanje raka, pušenje je najveći faktor rizika koji se može izbjeći, a slijedi nezdrava ishrana.

Preporučuje se, takođe, ograničavanje unosa alkohola kao i praktikovanje redovnih fizičkih vježbi.

Prema podacima za period od pet godina, od 2007. do 2011. godine, više od 300.000 registrovanih slučajeva raka povezano je sa pušenjem.

Još 145.000 slučajeva povezano je sa nezdravom ishranom koja sadrži mnogo obrađene hrane, prenosi Bi-Bi-Si.

Gojaznost doprinosi razvoju kancera kod 88.000 slučajeva, a alkohol kod 62.200, a dodatni faktori rizika su oštećenje kože zbog sunca kao i fizička neaktivnost.

„Nema sumnje da određeni način života može da ima veliki uticaj na rizik od obolijevanja od raka, a većina istraživanja u svijetu ukazuju na iste faktore rizika“, rekao je profesor Maks Parkin, sa Univerziteta `Kraljica Meri` u Londonu.

On je istakao da vođenje zdravog života nije garancija da neko neće dobiti rak, ali da su pozitivne promjene u ishrani i načinu života faktori koji ljudima daju veće šanse da ne obole.

„Naravno da će se svako za božićne i novogodišnje praznike počastiti i hranom i pićem u većim količinima nego što je uobičajeno, ali je sada dobro vrijeme da se donesu neke odluke o zdravim navikama za 2015. godinu“, rekao je on.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se