14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Zapošljavanje i jačanje proizvodnje prioriteti za novu Vladu

BANJALUKA – Najpovoljnije vrijeme za reformske rezove je godina nakon izbora, a prioriteti nove Vlade RS treba da budu zapošljavanje, zaštita domaće proizvodnje, stvaranje boljeg privrednog ambijenta, unapređenje obrazovanja i zaštita radnika, ocijenili su ekonomisti, poslodavaci, sindikalci, borci i studenti.

Ekonomisti i privrednici

Predsjednik Udruženja ekonomista RS „SWOT“ Saša Grabovac kaže da je smanjenje nezaposlenosti ključno i da na tom putu treba povući mnoge poteze.

– Jedan od prioriteta buduće Vlade treba da bude novi zakon o radu koji se godinama povlači u ekonomskim politikama kao nešto što treba usvojiti. U predizbornoj godini to nije učinjeno, ali je iduća godina pravo vrijeme za bolne reformske rezove budući da vladajućoj partiji ostavlja dvije do tri godine da se osjete efekti takvih poteza – kaže Grabovac.

Dodaje da drugo mjesto na listi prioriteta treba da bude smanjenje poreza i doprinosa i povećanje neoporezivog dijela dohotka, piše Glas Srpske.

– Na taj način bi Vlada proklamovala borbu protiv nezaposlenosti – istakao je Grabovac napomenuvši da bi to trebalo da prati i pojačana kontrola inspekcije rada.

On smatra da uporedo sa smanjenjem nameta treba pojednostaviti uslove poslovanja, ne samo za pokretanje biznisa, već i za obavljanje posla.

– Trenutno postoji more parafiskalnih nameta koji koštaju preduzetnike, ali im i oduzimaju vrijeme, a u biznisu je vrijeme novac – naglasio je Grabovac i dodao da je neophodna i reforma pravosuđa kako bi se obezbijedio viši stepen pravne sigurnosti.

Direktor Ekonomskog instituta Banjaluka Vojin Mijatović kaže da novu Vladu očekuje izazovan period u ekonomskom smislu.

– Buduća Vlada treba da završi započete procese, prvenstveno reforme ključnih sistemskih zakona, od zakona o radu do svih ostalih koji onemogućavaju funkcionisanje privrede na pravi način – rekao je Mijatović i dodao da je nelikvidnost akutni problem privrede i da zbog toga Vlada mora stvoriti bolji poslovni ambijent i smanjiti namete.

Prema njegovim riječima, pred Vladom će se naći izazov u vezi sa upravljanjem javnim sredstvima i problemima u budžetu.

– Potrebno je obezbijediti povoljnije izvore finansiranja privrednih aktivnosti. Ono što je započeto putem Investiciono-razvojne banke RS prije nekoliko godina sada treba dobiti novi zamajac da se isfinansiraju do kraja i refinansiraju projekti koje su privrednici pokrenuli. To bi trebalo da bude suština u prvom talasu reagovanja, a te poteze bi trebalo da prati reforma zdravstvenog, socijalnog i penzionog sistema, te donošenja zakona o radu koji ovakav kakav jeste predstavlja rak-ranu našeg društva – kazao je Mijatović.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Predrag Zgonjanin ističe da je neophodno zaštititi domaću proizvodnju i donijeti novi zakon o radu.

– Pomoć koju zemlje EU daju poslodavcima je 12 puta veća nego kod nas. Znamo da su država i privreda u teškoj situaciji, ali ima načina da dio novca nađemo u budžetu, jer bez privrede nema ničega – rekao je Zgonjanjin.

Dodao je da je potrebno smanjiti administraciju prirodnim odlivom ili dio radnika preusmjeriti u realni sektor.

– Poslodavci će nastaviti da insistiraju na povećanju neoporezivog dijela plate i na smanjenju parafiskalnih nameta. Osim toga treba reformisati školstvo – istakao je Zgonjanin.

Radnici, borci, studenti

Predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić napominje da trenutno ima mnogo radnika čija se prava ne poštuju i koji ne mogu da ovjere zdravstvenu knjižicu i da budu penzionisani.

– Ono što puni budžet RS i što treba da održi potrošnju do sada je bilo u zapećku i to više ne smije da se dozvoli – istakla je Mišićeva.

Za predsjednika Boračke organizacije RS Milomira Savčića prioritet treba da bude zapošljavanje boračkih kategorija.

– Neophodan je cjelovit program u kojem bi se definisalo zbrinjavanje demobilisanih i nezaposlenih boraca, da se onima pred penziju obezbijede uslovi za penzionisanje, a da se ostali zaposle – rekao je Savčić i dodao da obavezno treba da bude nastavljeno stambeno zbrinjavanje boračkih kategorija.

Predsjednik Unije studenata RS Borivoj Obradović smatra da buduća Vlada mora visoko obrazovanje pozicionirati visoko na listi prioriteta.

– Nova petogodišnja strategija razvoja visokog obrazovanja treba da bude urađena kvalitetno, da se ustanove stroži kriterijumi za otvaranje novih studijskih programa i doktorskih studija jer je prisutna hiperprodukcija kadrova – rekao je Obradović.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se