12 C
Zvornik
20. април 2024.

Za predsjednika Hrvatske sutra se glasa i u BiH

SARAJEVO – Hrvatski državljani sa prebivalištem u BiH sutra će na 15 biračkih mjesta u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Banjaluci moći da glasaju na izborima za predsjednika Hrvatske.

„U Mostaru će biti otvoreno 10 biračkih mjesta, po dva u Sarajevu i Tuzli i jedno u Banjaluci“, rekao je koordinator za izbore u BiH Pero Bilušić.

Biračka mjesta biće smještena u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u navedenim gradovima i biće otvorena od 7 do 19 časova.

Prema Bilušićevim riječima, pravo glasa imaju svi državljani Hrvatske sa prebivalištem u BiH.

„Ranije je provedena aktivna registracija za izbore koju je obavilo 5.675 lica, ali će moći da glasaju svi državljani Hrvatske sa prebivalištem u BiH, uz prethodno pribavljenu potvrdu o upisu u popis birača“, istakao je Bilušić i dodao da će potvrde biti izdavane u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Procjene su da u BiH živi između 250.000 i 260.000 državljana Hrvatske sa pravom glasa.

Kandidati za predsjednika su aktuelni predsjednik Hrvatske Ivo Josipović iz SDP-a, bivši ministar i diplomata Kolinda Grabar-Kitarović iz HDZ-a, Milan Kujundžić iz Saveza za Hrvatsku i Ivan Sinčić iz nevladinog udruženja „Živi zid“.

U Hrvatskoj je danas počela izborna tišina pred predsjedničke izbore, koji će biti održani sutra, kada će birači moći da glasaju za jednog od četiri kandidata.

Izborna tišina završava se u nedjelju u 19 časova, što je utvrđeno nedavnim izmjenama Zakona o izboru predsjednika Hrvatske.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se