27 C
Zvornik
18. јун 2024.

Uhapšeno 12 lica zbog krijumčarenja akcizne robe i korupcije

SARAJEVO – U akciji Granične policije BiH jutros je na području Hercegovačko-neretvanskog, Zapadnohercegovačkog i Srednjobosanskog kantona uhapšeno 12 lica, osumnjičenih za krijumčarenje akcizne robe i korupciju.

Među uhapšenima su i zaposleni u Upravi za indirektno oporezivanje /UIO/ i Graničnoj policiji BiH.

Akcija kodnog naziva „Tref dva“ realizovana je po naredbi Suda i Tužilaštva BiH, a pretreseno je 12 lokacija, saopšteno je iz Granične policije.

Za određeni broj uhapšenih sumnja se da su, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, u proteklom periodu počinili krivično djelo „udruživanje radi vršenja krivičnih djela“, a u vezi sa krijumčarenjem većih količina rezanog duvana iz BiH na teritoriju Hrvatske, kao i nedozvoljenim prometom akcizne robe na teritoriju BiH.

Uhapšena su dva carinska službenika Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH raspoređena na carinski referat Orahovlje čiji su inicijali D.P. i D.J, kao i državljanin Hrvatske T.P, te tri državljanina BiH čiji su inicijali A.M, I.D. i Z.K. sa područja Posušja, Viteza i Kreševa.

U saopštenju se dodaje da su uhapšena i četiri policijska službenika Granične policije BiH iz Jedinice granične policije Doljani čiji su inicijali M.V, I.V, A.T. i A.Č, za koje se sumnja da su počinili koruptivna krivična djela u vezi sa krijumčarenjem, a za dvojicu od njih i za krivična djela „odavanje tajnih podataka“ i „krijumčarenje“.

Tokom akcije uhapšeni su i državljani BiH čiji su inicijali S.B. i D.Š, zbog sumnje da su počinili krivično djelo „organizovanje grupe ljudi radi rasturanja neocarinjene robe“ u vezi sa krijumčarenjem i ilegalnom preprodajom većih količina morske ribe iz Hrvatske u BiH.

„Akcija ‘Tref dva’ je najnoviji primjer izuzetno dobre saradnje Granične policije BiH sa Tužilaštvom BiH, Sudom BiH i Obavještajno-bezbjednosnom agencijom s ciljem sprečavanja svih vrsta prekograničnog kriminala i korupcije“, izjavio je direktor Granične policije BiH Zoran Galić.

On je zahvalio i čestitao policijskim službenicima Granične policije BiH koji su predano radili na ovoj akciji duži vremenski period.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se