24.4 C
Zvornik
19. мај 2024.

Tegeltija: Vlada pomaže načelnicima zaduženih opština

BANJALUKA – Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija izjavio je da Vlada izlazi u susret mnogim načelnicima opština koji se susreću sa problemom kreditnog zaduženja, bez obzira kojoj političkoj partiji pripadaju.

Tegeltija je rekao da razumije probleme koje imaju u poslovanju i da im treba pomoći da riješe probleme u kojima se nalaze pojedina lokalna javna preduzeća.

Govoreći o preduzeću „Nikola Tesla“ u Bileći, resorni ministar je rekao da nije važno ko će vratiti kredit, već je važno da postoji fabrika u toj opštini i da ljudi rade.

Šef Kluba poslanika SDS-a u parlamentu Srpske Vukota Govedarica izjavio je da su lokalne zajednice do 2005. imale minimalna zaduženja, dok su danas zadužene 420 miliona KM.

On je rekao da je u narednoj godini više od 700 miliona KM planirano samo za plate zaposlenih u administraciji, odnosno sedam miliona KM više nego u ovoj godini.

Govedarica je naveo da je 2006. u administraciji bilo zaposleno 65.934 radnika, a da ih je danas 8.000 više.

Poslanik SDS-a Darko Banjac je ocijenio da su velika kreditna zaduženja lokalnih zajednica, te naveo primjer Kozarske Dubice, koja je zadužena 21 milion KM. On je optužio vlast da gradi uz pomoć kredita koje vraća narod, te istakao da je „Srpska enormno zadužena“.

Poslanik SNSD-a Luka Petrović rekao je, tokom rasprave o Prijedlogu ekonomske politike za narednu godinu u Narodnoj skupštini Srpske, da su posljednjih godina vidljive značajne investicije u energetskom sektoru, te naveo primjer hidroelektrana „Dabar“ i „Gornji horizont“.

On je naveo i realizaciju projekta na prevoju Čemerno, te dodao da opozicija samo kritikuje, a vlast radi, i da bi bilo dobro da opozicija nudi konkretne prijedloge.

Da opozicija nema konstruktivne prijedloge, osim koje je sinoć dao poslanik NDP-a Dragan Čavić, smatra i poslanik SNSD-a Dušica Savić, koja je rekla da nije tačno da je vlast protiv zapošljavanja. Ona je podsjetila da je vlast predvođena SNSD-om pokrenula projekat zapošljavanja pripravnika, kroz koji je prošlo na stotine mladih ljudi

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se