15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Stevanović i Angelov obišli radove na sanaciji klizišta u Malešiću

ZVORNIK – Načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović i bugarski ambasador u Sarajevu Angel Angelov obišli su danas radove na putnoj komunikaciji Kozluk-Malešić, za čiju je sanaciju od klizišta koje su prouzrokvale majske poplave, Vlada Bugarske izdvojila 50.000 KM.

Angelov je nakon obilaska radova rekao novinarima da je ova sredstva Vlada Bugarske izdvojila kao znak solidarnosti pogođenom stanovništvu ovih krajeva u majskim i avgustovskim poplavama.

„Znate, i Bugarsku su sada zadesile poplave u kojima je oko 40 sela ostalo bez električne energije“, rekao je Angelov i dodao da je bugarska Vlada ostala pri stavu da bude solidarna sa narodom ovih krajeva zbog ugroženosti od poplava i klizišta.

On je dodao da je sa načelnikom Stevanovićem razgovarao i o različitim formama saradnje, posebno da se sa jednom od bugarskih opština ostavri kontakt sa opštinom Zvornik da se vidi u čemu se još može pomoći.

Stevanović je pojasnio da se na ovoj putnoj komunikaciji, koja povezuje zvorničke mjesne zajednice Kozluk-Malešić-Klisa, nalazi pet klizišta koja sakodnevno ugrožavaju prekid saobraćaja, ne računajući klizišta na priključnim putevima sa ovom komunikacijom.

„Sredstva koja je obezbjedila bugarska Vlada uložićemo u sanaciju tri, od pet klizišta, čime se nadamo da ćemo zimu dočekati bez bojazni da će doći do prekida autobuskog i drugog saobraćaja, što bi uticalo jako loše na građane ovih mjesnih zajednica, a to je nemogućnost odlaska učenika u školu, radnika na posao“, rekao je Stevanović.

Ističući da će radovi na sanaciji ovih klizišta trajati oko 35 dana, Stevanović je naglasio da je na području opštine Zvornik u majskim i avgustovskim poplavama pokrenuto oko 700 klizišta, najviše na području naselja Boškovića i Malešića.

„Zato zahvalnost našim prijateljima iz Bugarske, ambasadoru Angelovu i svima onima koji su se sjetili opštine Zvornik u teškim vremenima“, rekao je Stevanović.

On je istakao da su se svi, vidjevši katastrofu od poplava u Bijeljini, Šamcu, Doboju, bavili poplavama u ovim krajevima, dok su Zvornik i Lopare imale možda i većih problema od klizišta nego od poplava.

„Na području zvorničke opštine od 150 kuća, polovina je u klizištima oštećena u stoprocentnom iznosu i neuslovne su za stanovanje, dok će druga polovina, ukoliko se interveniše brzo, na proljeće biti neuslovna za stanovanje“, rekao je Stevanović.

Stevanović je sa ambasadorom Republike Bugarske u BiH Angelom Angelovim, 25. novembra, potpisao sporazum o dodjeli nepovratne finansijske pomoći za rehabilitaciju puteva oštećenih usled poplava i klizišta u zvorničkim mjesnim zajednicama Kozluk, Malešić i Klisa.

Sporazumom se opštini Zvornik dodjeljuje 50.000 KM za finansiranje ovih radova, koji bi trebalo da počnu u decembru ove godine uz prisustvo ambasadora Angelova.

Ambasador Angelov boravio je u opštini Zvornik 1. oktobra ove godine kada je, između ostalog, razgovarao sa načelnikom Stevanovićem i o poplavama koje su se desile u maju i avgustu.

Tada je rekao da je Bugarska Vlada donirala određena sredstva na Donatorskoj konferenciji u Briselu, te da je u Zvornik došao kako bi se upoznao sa prioritetnim projektima, da bi, nakon toga, odlučili o pomoći kojom bi se ublažile posljedice od poplava.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se