DruštvoVIJESTI

Srpsko-ruski odnosi biće još bolji

BANJALUKA – Proslavljeni režiser Emir Kusturica izrazio je nadu da će srpsko-ruski odnosi biti još bolji.

„Najveći problem sa našim odnosom prema Rusiji jeste ta fizička udaljenost, koja nas zapravo vraća korak unazad“, rekao je Kusturica za „Pres Republika Srpska“.

On je konstatovao da se u međunarodnim odnosima sve u velikim potezima nekako vrati na komšijske odnose.

„Mi /i Rusi/ nismo komšije, nego smo metaforički vezani. Ali, ipak, vezani za ozbiljne investicije koje je Rusija već uložila ovdje praveći rafinerije, ulažući novac“, kaže Kusturica.

Kusturica je nedavno rekao ruskim studentima da se Amerika nekada smijala ruskom predsjedniku Borisu Jeljcinu, a da se danas predsjednik SAD Barak Obama ne smije Vladimiru Putinu.

„Zato smo mi ranije trpjeli taj podsmijeh i to ponižavanje sve do pojave Putina. Ali, sada kad on postoji, sve je nekako drugačije“, naglasio je Kusturica.

On je rekao i sebi i Srbiji u 2015. godini želi da izdrže, zato što je kod Srba uvijek bilo pitanje da se izdrži.

„Šta god da je u pitanju, valja nam izdržati“, poručio je slavni režiser.

Kusturica, koji je osnivač i umjetnički direktor filmskog festivala „Kustendorf“, čije će osmo izdanje biti održano od 21. do 26. januara na Mokroj gori, kaže da u 2015. godini srpsku kulturu neće progutati globalizacija.

„`Kustendorf` je najbolji znak da je država spremna da se bori protiv globalizacije i njenog poništavnja nacionalne kulture“, zaključio je Kusturica.

On je dodao da je snimljeno oko 60 odsto filma „Na mliječnom putu“, a sada ostaje da se „ugradi i 40 odsto njegovog srca“.

SRNA

Tagovi
Back to top button
Close
Close