9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Srbi sad i džihadisti, Mirsad Omerović predstavljen kao Srbin

BEOGRAD – Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ u Austriji ocijenilo je da pisanje austrijskih medija proteklih dana o hapšenju džihadista, koji su tvrdili da je propovjedač mržnje Mirsad Omerović – Srbin, predstavlja manipulaciju kako bi se prikazalo da su Srbi krivi i za islamizam.

U dopisu dostavljenom austrijskim medijima, „Prosvjeta“ traži ispravku pogrešne tvrdnje da je Mirsad Omerović Srbin i navodi da bi trebalo u ovom slučaju praviti razliku između državljanstva i etničke pripadnosti.

U dopisu se dodaje da je izvještavanje sa Balkana protekle 23 godine, iz dobrog razloga, uvijek bilo uz naznaku etničke pripadnosti i da je do sada u svim slučajevima, u kojima su Srbi bili „loši“, detaljno pravljena razlika između njihovog hrvatskog ili državljanstva BiH i etničke pripadnosti, prenijeli su beogradski mediji.

„Nikada nije bilo reči o Bosancu Ratku Mladiću i Vojislavu Šešelju ili Crnogorcu Radovanu Karadžiću“, navodi „Prosvjeta“, dodajući da ima smisla u mnogim mjestima svijeta ukazivati na etničku pripadnost, kao na primjer na Bliskom istoku.

U dopisu se dodaje da nijedan ozbiljan novinar ne bi u izvještaju o napadu jednog izraelskog Arapina na izraelske Jevreje ostavio po strani etničku pripadnost.

„Zašto se etnička pripadnost baš sada izostavlja, kada je reč o fundamentalnom islamizmu“, zapitala je „Prosvjeta“, navodeći da ovo nije prvi put da se „slučajno“ izostavi etnička pripadnost.

U dopisu se podsjeća da su, kada je Mevlid Jašarević, Bošnjak iz Srbije, prije dvije-tri godine u Sarajevu pucao na američku Ambasadu, pojedini mediji tvrdili da je on Srbin.

„Činjenica je da se muslimani na teritoriji bivše Jugoslavije nazivaju Bošnjacima ili muslimanima, a ne Srbima, i da bi to trebalo da se unese u izveštavanje medija“, ističe „Prosvjeta“.

Prema ocjeni ovog srpskog društva, izvještavanje, uz iskrivljavanje realnosti da je džihadista Srbin, ne može se posmatrati kao novinarski uređena informacija, već kao manipulacija sa tendencijom stigmatizacije kako bi se prikazalo da su Srbi čak krivi za islamizam.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se