19.4 C
Zvornik
16. април 2024.

Sertikofan zvornički Dom zdravlja

Zvornički Dom zdravlja je u toku 2014. godine dobio od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Rješenje o sertifikaciji. Takođe su sertifikovani i akreditovani Centar za bazičnu rehabilitaciju i Centar za mentalno zdravlje, te prvih deset od 27 timova porodične medicine.

Direktor Milan Kikić podsjeća da je sertifikovanje Doma zdravlja bila zakonska obaveza, te da je značajno što su uspjeli da ispune sve predviđene standarde i norme neophodne za sertifikovanje.

– Najveću korist od ovog procesa imaju naši korisnici, je su usluge koje se pružaju u našoj ustanovi u skladu sa standardima i normama propisanim od strane ministarstva zdravlja – istakao je Kikić.

Dr Bogdana Bodiroga bila je vođa Projekta sertifikacije Doma zdravlja koji je sprovodila zajedo sa još deset članova, identifikovanih kao ključne osobe za taj proces.

– Tokom 2013. godine radili smo dokumentovanje procedura i upustava za rad, odnosno, stavili smo sve ono što radimo na papir i eliminisali neke ranije usmene sisteme funkcionisanja, gdje se ponekad i jeste i nije znalo ko je nadležan, kako je nadležan i sl. Sad su ti procesi i naše aktivnosti jasno definisani i napisani, a što smo takođe uskladili sa zakonskom i podzakonskom regulativom. Uradili smo to studiozno i iz toga su proizašle procedure za koje jj trebalo obučiti zaposlene i potom smo bili spremni da uđemo u proces sertifikacije i akreditacije kod Agencije za sertifikaciju i akreditaciju i unapređenje zdravstvene zaštite Republike Srpske – posjetila je Bodiroga.

Za Centar za mentalno zdravlje izvršena je sertifikacija u okviru Doma zdravlja i akreditaciju kao zasebne cjeline krajem 2013. godine. Kako nisu imali adekvatan prostor, bilo je neophodno preduzeti građevinske radove i obezbjediti određenu opremu. U Centru za bazičnu rehabilitaciju ove godine kupljen je nedostajući aparat za galvanske struje.

Navodeći planove za sljedeću godinu, Kikić je rekao da je u okviru Projekta jačanja primarne zdravstvene zaštite predviđena izgradnja ambulate u Čelopeku i rekonstrukcija Doma zdravlja u vrijednosti oko 470.000 KM.

– Za ovaj projekat ranije je potpisan ugovor sa finansijerima, ministarstvom zdravlja koje obezbjeđuje 70 odsto, i opštinom Zvornik koja učestvuje sa 30 odsto sredstava. U Domu zdravlja biće rekonstruisan prvi sprat tako da svi timovi porodične medicine budu smješteni na tom spratu, te izgradnja krova. Za ovaj projekat izabran je izvođač radova i očekuje se potpisivanje ugovora sa njim, a početkom sljedeće godine i izvođenje radovima – napomenuo je Kikić.

On je dodao da ee u sljedećoj godini, a što je takođe dio projekta jačanja primarne zdravstvene zaštite, planira dostavljanje ministarstvu zdravlja projekta rekonstrukcije ambulante u Branjevu, koja trenutno ne zadovoljava standarde, s obzirom na broj registrovanih stanovnika na tom području, te projekta izgadnje nove ambulante u Oraovcu, nakon čega će se ući i u proces izbora izvođača radova.

Dom zdravlja ima oko 51.500 registrovanih pacijenata i u njemu radi 27 timova porodične medicine.

– Time smo se svrstali u red najvećih domova zdravlja u Republici Srpskoj, odnosno peti smo po broju registrovanih pacijenata i timova. Osim 10 timova ostali timovi nisu mogli da uđu u proces akreditacije zbog nedostatka adekvatne kadrovske strukture, odnosno specijalista porodične medicine ili specijalista drugih oblasti medicine sa doedukacijom iz porodične medicine – rekao je Kikić.

Sa realizacijom projekta porodične medicine počelo se 2006. godine, ali do 2011. godine samo su dva ljekara završila specijalizaciju i četiri su bila sa doedukacijom, što je bilo katastrofa za tako veliki Dom zdravlja.

Sadašnji direktor, uprava bolnice i prvi specijalisti porodične medicine, dr Bogrdana Bodiroga i Goran Birčaković, angažovali su se na rješavanju ovog problema, te animirali kolege svojim primjerom. To je rezultiralo da nakon tri godine motivišu i omoguće da Dom zdravlja ima 10 specijalizanata porodične medicine.

– Sve dok potpuno ne riješimo pitanje broja specijalista porodične medicine imaćemo pojavu promjene ljekara u timovima, što nije u prilog porodičnoj medicini koja zahtijeva stalnost doktora u svom timu – poručio je Kikić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se