8.1 C
Zvornik
18. април 2024.

Rusi donose svjetlo i toplinu u Ukrajinu?

KIJEV – Ukrajina bi ove zime mogla ostati bez svjetla zbog problema sa ugljem – svi pokušaji da se ugalj nabavi u Južnoj Africi, Poljskoj ili SAD su propali, pa Rusija ostaje jedini mogući stabilan isporučilac.

Problem je što Kijev ne može da garantuje pravovremo plaćanje isporuka iz inostranstva, a od 150 domaćih kopova /šahtova/, 99 se nalazi na području koje kontrolišu snage koje se bore protiv vlade u Kijevu.

Ukrajinske kompanije koje se bave ugljem pokušavaju da dogovore isporuku uglja u Donbasu.

Rusija bi tako mogla postati glavni i jedini garant topline i svjetla u Ukrajini ove zime.

„Nemamo dovoljno vlastitih zaliha uglja da bismo preživjeli zimu“, navodi Jurij Prodan, ministar energetike Ukrajine.

Da bi Ukrajina osigurala svjetlo, potrebno joj je 1,5 miliona tona uglja mjesečno ili deset miliona tona do marta naredne godine.

Problem je u tome što je Ukrajina zadnjih godina  pokušala da se prebaci  sa gasa na ugalj. Tako je izvoz gasa /uglavnom ruskog/ u Ukrajinu smanjen godišnje za četiri odsto. Pri tome je povećana potrošnja ruskog uglja za 1,3 odsto.

Ukrajinska vlada pokušala se dogovoriti o isporukama uglja iz Poljske, ali su  pregovori završili bez rezultata.

Ispostavilo se da marke uglja „T“ i „A“, koje su potrebne Ukrajini, Poljska nema dovoljno ni za vlastite potrebe.

Sporazum s južnoafričkom kompanijom „Stil Mont Trejding Ltd“ o isporuci gotovo milion tona uglja raskinut je na incijativu Južnoafrikanaca, jer ukrajinska strana nije platila dio isporuka.

Kupovina uglja u SAD  nije dolazila u obzir zbog suviše visoke cijene /130 dolara za tonu/.

Određene nade u Ukrajini polagane su na tržište Vijetnama. Ali, ispostavilo se da nema slobodnih resursa u toj azijskoj državi.

Tako Rusija ostaje jedini mogući isporučilac. „Nemamo drugog izlaza osim da se obratimo ruskim isporučiocima  i tamo kupimo ugalj“, potvrio je Jurij Prodan.

Stručnjaci računaju da će Ukrajina  morati da nađe do kraja godine minimun 500 miliona dolara za ruske isporuke, prebnose ukrajinski mediji.

Istovremeno, pad cijena nafte prisiljava Rusiju da razmisli o smanjenju proizvodnje, a slično bi se moglo desi i sa ugljem.

Zbog toga, stručnjaci smatraju da će ruski isporučioci od Ukrajinaca ovaj put tražiti predujam.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se