23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Prohodni putevi, uz otežano odvijanje saobraćaja

BANJALUKA – Svi putni pravci u Republici Srpskoj prohodni su ovog jutra, ali se saobraćaj i dalje odvija otežano i usporeno zbog slabijeg snijega koji je tokom noći padao u većem dijelu Srpske.

Zbog visokih snježnih nanosa neprohodan je regionalni Ulog – Klanci, preko prevoja Morine, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Dežurne ekipe su na terenu, čiste i posipaju sve kritične dionice, ali niske temperature usporavaju djelovanje posipnih materijala. U usjecima i pored kamenih kosina mogući su odroni zemlje i kamenja na kolovoz.

Na dionicama u višim planinskim predjelima i preko prevoja na kolovozima ima zaostalog ili ugaženog snijega, a zbog niskih jutarnjih temperatura mjestimično i zaleđenog.

Na putnim pravcima koji vode preko planinskih prevoja u istočnim krajevima Republike Srpske i Hercegovini duva vjetar i dolazi do formiranja snježnih nanosa na kolovozu.

U nižim krajevima kolovozi su uglavnom mokri, mada ponegdje ima i raskvašenog snijega pomiješanog sa abrazivnim materijalima, a na dionicama koje vode preko mostova, nadvožnjaka i na prilazu tunelima postoji mogućnost poledice.

Iz AMS savjetujemo veoma opreznu vožnju prilagođenu stanju i uslovima na putu i podsjećaju vozače da je zimska oprema zakonski obavezna, a zbog loših vremenskih uslova i neophodna.

Zbog aktiviranog klizišta obustavljen je saobraćaj na dionici magistralnog puta M-4 Simin Han – Kalesija, u Babajićima. U funkciji je obilaznica preko Dubrava.

Iz Auto-moto saveza Srpske savjetuju veoma opreznu vožnju na svim putnim pravcima, prilagođenu stanju i uslovima na putu, i podsjećaju vozače da je zimska oprema zakonski obavezna, a zbog loših vremenskih uslova i neophodna.

Zbog radova na dionici magistralnog puta Kostajnica – Kozarska Dubica u mjestu Vrioci, na snazi je obustava saobraćaja, a vozila se preusmjeravaju na privremenu obilaznicu u neposrednoj blizini.

Na dionici magistralnog puta M-16, dionica Karanovac – entitetska granica /Ugar/, u mjestu Bočac, zbog aktiviranog klizišta saobraća se jednom kolovoznom trakom, uz postavljenu signalizaciju.

Na magistralnom putu Banjaluka – Čelinac, u mjestu Vrbanja, zbog radova, saobraća se povremeno jednom kolovoznom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Jednom trakom, zbog radova, saobraća se i na magistralnom putu Zvornik – Drinjača, u mjestu Đevanje.

Zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa Banjaluka – Doboj Vukosavlje – entitetska granica /Karuše/, na dionicama Šešlije – Johovac i Johovac – Rudanka do kraja godine biće izmijenjen režim saobraćaja, tako da će povremene obustave biti vršene svaki puni čas i trajaće po 15 minuta, radnim danima i subotom od 7.00 do 17.00, a nedjeljom od 7.00 do 13.00 časova.

Auto-moto savez Republike Srpske pokrenuo je veliku preventivnu kampanju pod
nazivom „Stop alkoholu na točkovima“ kojom se želi uticati na promjenu stavova kod vozača, posebno mladih, koji u saobraćaju učestvuju pod uticajem alkohola.

Jutros se u većem dijelu Federacije BiH saobraća otežano, po zasnježenom kolovozu. U višim planinskim predjelima na kolovizu ima ugaženog snijega od dva do pet centimetara.

Zbog snježnih nanosa za sav saobraćaj zatvorena je dionica Mihalji – Blidinje. Zahvaljujući intervencijama putne operative, prohodnost većine puteva je dobra i za sada nema zabrana saobraćanja za neku od kategorija vozila.

Preko planinskih prevoja za teretna vozila sa prikolicom i šlepere obavezna je upotreba lanaca.

Na graničnim prelazima jutros nema dužih zadržavanja.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se