23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Problemi porodične medicine u regiji Birač

ZVORNIK – Dr Goran Birčaković, predsjednik zvorničke Podružnice ljekara porodične medicine, pozvao je danas ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske da razmotri mogućnost da specijalizanti porodične medicine jedan dio programa specijalizacije obavljaju u ustanovi u kojoj su i zaposleni, kao i da im se omogući izbor visokoškolske ustanove pri kojoj bi obavljali specijalizantski staž.

– Mi želimo da ukažemo na veliki problem i uputimo poziv ministarstvu zdravlja da se omogući da se dio programa specijalizacije iz porodične medicine, kao što je slučaj sa drugim specijalizacijama, odradi u matičnoj ustanovi, jer, ako želimo da se razvija porodična medicina, moramo imati kadar. Drugo, apelujemo da se specijalizanatima porodične medicine na ovoj regiji omogući izbor visokoškolske ustanove pri kojoj bi se obavljao specijalizanski staž, u smislu da im se, ako su naši specijalizanti tražili da specijalizaciju obavljaju na Medicinskom fakultetu u Foči, to i omogući – rekao je Birčaković dodavši da se prilikom konkurisanja za specijalizaciju ljekari izjašnjavaju i navode pri kom Medicinskom fakultetu bi obavljali specijalizantski staž, što uveliko zavisi od finansiskih mogućnosti i domova zdravlja i njihovih ličnih.

On je podsjetio na problem da su se ljekari u domovima zdravlja sa regije Birač teško odlučivali na specijalizaciju iz porodične medicine.

– Uspjeli smo ih pokrenuti da biraju porodičnu medicinu, ali problem koji nam se sada pojavljuje nikako nam nije trebao. Naime, ove godine iz zvorničkog Doma zdravlja imamo tri specijalizanta od kojih su dva tražili da, iz ranije navedenih razloga, dobiju specijalizaciju pri Medicinskom fakultetu u Foči, a ministarstvo im je izdalo rješenja za Medicinski fakultet u Banjaluci. Zbog toga smo došli u situaciju da specijalizanti zbog povećanih troškova žele da odustanu od specijalizacije. Katedra u Foči i profesorica Maja Račić pomogli su nam u svakom smislu da razvijamo porodičnu medicinu i u ovoj regiji. Naravno, to je i zahvaljujući rukovodiocima ovdašnjih domova zdravlja, i zato smo i uspjeli da dobijemo ovoliko specijalizanata. Sreća je što je Medicinski fakultet u Foči otvorio edukativni centar za specijalizante porodične medicine i u Bijeljini, što njima olakšava ovaj proces, kao i ustanovama koje su ih poslale na specijalizaciju, zbog manjih finansijskih troškova, jer ne moraju da plaćaju odvojen život specijalizantima, niti rad drugog ljekara u timu – ispričao je Birčaković.

On je dodao da je u usmenom obrazloženju ministarstva u vezi sa izdavanjem rješenja ovdašnjim specijalizantima za Medicinski fakultet u Banja Luci umjesto za Medicinski fakultet u Foči, kojem ova regija gravitira, rečeno da u Banjaluci kapaciteti nisu popunjeni, a na fakultetu u Foči jesu, kao i da, na žalost, niko nije vodio računa o realnim poteškoćama na terenu u obezbjeđivanju kvalitetnog kadra u porodičnoj medicini.

– Zbog ovakvih i sličnih problema i buduće kolege automatski gube interesovanje za specijalizaciju iz porodične medicine – naglasio je Birčaković.

Izrazivši očekivanje da će se ovaj problem riješiti, on je dodao da je Dom zdravlja Zvornik, nakon dobijenih rješenja o odobravanju specijalizacija suprotno zahtjevima specijalizanata, poučen iskustvima specijalizanata iz drugih oblasti medicine u čijim slučajevima je to već odobravano od strane ministarstva, poslao zahtjev da ministarstvo zdravlja odobri da dvije buduće specijalizantkinje pređu na Medicinski fakultet u Foču, a jedna u Banjaluku, kako su i prilikom konkurisanja i navele.

– Međutim, već duže od mjesec dana po njihovoj molbi nema odgovora i obzirom da je školska godina već počela, nije nam jasno zašto se tom problemu pristupa na taj način, da samo u slučaju specijalizacija iz porodične medicine toliko čekamo izjašnjenje ministarstva, a za to vrijeme specijalizanti gube na stažu – kazao je Birčaković.

Na području koje pokriva zvornička Podružnica ima šest domova zdravlja u kojima rade 54 tima porodične medicine sa troje specijalista porodične medicine i 14 specijalista sa eduakcijom iz porodične medicine. Trenutno je 10 ljekara na specijalizaciji iz porodične medicine iz zvorničkog Doma zdravlja, dva iz Vlasinice i jedan iz Bratunca.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se