Policajci osumnjičeni za ratni zločin mučenja i zlostavljanja srpskih i hrvatskih žrtava

ISTOČNO SARAJEVO – Agencija za istrage i zaštitu /SIPA/ BiH saopštila je da su četiri lica uhapšena na području Bosanske Krupe zbog ratnog zločina privedena u njihove službene prostorije radi kriminalističke obrade, nakon čega će biti predata Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

Riječ je o licima čiji su inicijali J.Š. /56/, S.Š. /44/, Z.K. /38/ i F.H.T. /56/, koja su uhapšena zbog postojanja osnova sumnje da su počinila ratni zločin nad nad žrtvama srpske i hrvatske nacionalnosti 1995. godine.

Tužilaštvo BiH je saopštilo da su uhapšena lica pod istragom zbog osnovane sumnje da su počinili ratni zločin nad civilima, a u vezi s ratnim zločinom nad ratnim zarobljenicima i krivičnim djelom neopravdano odgađanje povratka ratnih zarobljenika.

Oni su osumnjičeni su da su u svojstvu načelnika Stanice javne bezbjednosti /SJB/ Bosanska Krupa, komandira Policijske stanice Bosanska Krupa, komandira Policijskog odjeljenja Jasenice pri SJB-u Bosanska Krupa i u svojstvu policajca ovog odjeljenja od 17. septembra 1995. i nakon 14. decembra 1995. godine, kao dana potpisivanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, do 12. jula 1996. godine, na području Bosanske Krupe počinili navedena krivična djela nad žrtvama srpske i u jednom slučaju hrvatske nacionalnosti.

Osumnjičeni su za nezakonita zatvaranja, mučenja i zlostavljanja nekoliko desetina žrtava srpske i hrvatske nacionalnosti u više objekata na području Bosanske Krupe.

Osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu, koji će ih ispitati i nakon toga odlučiti o prijedlogu za određivanje pritvora u skladu sa zakonom, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

SRNA

Jedan komentar

  1. Mislim da dvojica najstarijih, koji su naterali tog kom je tad bilo 19 godina (a kojem po godinama mogu ocevi da budu) da siluje, da bi njima dokazao svoju muskost, moraju da budu stroze kaznjeni — pored silovanja i za to sto su njemu ucinili, jer su od jednog mladica u vihoru rata napravili zlocinca. Naravno, i on mora da bude kaznjen.

Back to top button