5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Otežano saobraćanje na svim pravcima

BANJALUKA – Na svim putevima u Republici Srpskoj jutros se saobraća veoma otežano, u nižim predjelima na kolovozima ima raskvašenog snijega, dok u višim područjima i preko planinskih prevoja ima ugaženog snijega i leda, upozoravaju iz Auto-moto saveza Srpske.

Regionalni put Ulog – Klanci, preko prevoja Morine, neprohodan je zbog visokih snježnih smetova.

Na mostovima, nadvožnjacima i prilazima tunelima ima poledice.

Na području Šipova, Kupresa, Mliništa, Podbrda i Gacka duva jak vjetar i stvara nanose, što dodatno otežava saobraćaj.

Vjetra jutros ima i u Semberiji, zbog čega se mogu stvarati snježni nanosi, ne veći od 20 centimetara.

Preko planinskih prevoja za teretna vozila preporučuje se upotreba lanaca.

U usjecima i pored kamenih kosina neophodan je oprez i zbog mogućeg odrona zemlje i kamenja na kolovoz.

Dežurne ekipe su na terenu, čiste i posipaju sve kritične dionice, ali niska temperatura usporava djelovanje posipnih materijala.

I na većini putnih pravaca u Federaciji BiH jutros se, zbog snijega, saobraća otežano i usporeno, posebno na dionicama Sarajevo – Olovo – Kladanj, Prozor – Gornji Vakuf/Uskoplje, Novi Travnik – Bugojno, Donji Vakuf -Travnik i Bugojno – Kupres gdje je obavezna upotreba lanaca za teretna vozila iznad 7,5 tona ukupne mase.

Na putevima na području Kupresa, Šuice, Livna, Glamoča i Tomislavgrada vozačima dodatne poteškoće pričinjava jak vjetar koji stvara snježne nanose.

Zbog aktiviranog klizišta obustavljen je saobraćaj na dionici magistralnog puta M-4 Simin Han – Kalesija, u Babajićima. U funkciji je obilaznica preko Dubrava.

Iz Auto-moto saveza Srpske savjetuju veoma opreznu vožnju na svim putnim pravcima, prilagođenu stanju i uslovima na putu, i podsjećaju vozače da je zimska oprema zakonski obavezna, a zbog loših vremenskih uslova i neophodna.

Zbog radova na dionici magistralnog puta Kostajnica – Kozarska Dubica u mjestu Vrioci, na snazi je obustava saobraćaja, a vozila se preusmjeravaju na privremenu obilaznicu u neposrednoj blizini.

Na dionici magistralnog puta M-16, dionica Karanovac – entitetska granica /Ugar/, u mjestu Bočac, zbog aktiviranog klizišta saobraća se jednom kolovoznom trakom, uz postavljenu signalizaciju.

Na magistralnom putu Banjaluka – Čelinac, u mjestu Vrbanja, zbog radova, saobraća se povremeno jednom kolovoznom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Jednom trakom, zbog radova, saobraća se i na magistralnom putu Zvornik – Drinjača, u mjestu Đevanje.

Zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa Banjaluka – Doboj Vukosavlje – entitetska granica /Karuše/, na dionicama Šešlije – Johovac i Johovac – Rudanka do kraja godine biće izmijenjen režim saobraćaja, tako da će povremene obustave biti vršene svaki puni čas i trajaće po 15 minuta, radnim danima i subotom od 7.00 do 17.00, a nedjeljom od 7.00 do 13.00 časova.

Auto-moto savez Republike Srpske pokrenuo je veliku preventivnu kampanju pod nazivom „Stop alkoholu na točkovima“ kojom se želi uticati na promjenu stavova kod vozača, posebno mladih, koji u saobraćaju učestvuju pod uticajem alkohola.

Na graničnim prelazima jutros nema dužih zadržavanja.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se