15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Omerović poslao u rat 64 Austrijanca

BEČ, SARAJEVO – Vehabijski propovjednik Mirsad Omerović (33) zvani Ebu Tejma glavni je ideolog globalnog džihadističkog islamizma koji je 64 osobe vrbovao i iz Austrije poslao u „sveti rat“.

Saopštio je to Okružni sud u Gracu, gdje je austrijsko Državno tužilaštvo iznijelo dokaze da je državljanin BiH Omerović, koji je uhapšen u novembru u akciji austrijske policije kodnog naziva „Palmira“, u direktnoj vezi sa vođom Islamske države, piše dasnašnji Glas Srpske.

U međuvremenu nadležne bezbjednosne službe u BiH provjeravaju poslove još trojice državljana BiH za koje se sumnja da su bitne karike u džihadističkoj vezi na relaciji Austrija – BiH.

– Jedan od njih bio je glavni za finansije, a druga dvojica služili su kao kuriri. Sva trojica bili su u direktnoj vezi sa Omerovićem, a imali su kontakte i sa jednim od glavnih vehabijskih vođa u Austriji Muhamedom Porčom – kaže sagovornik koji je blizak bezbjednosnim strukturama.

Okružni sud u Gracu saopštio je da su „meta“ Omerovićevih propovijedi bili mladi muslimani između 15 i 30 godina, da je on i sam razmišljao o odlasku u Siriju i da je svakodnevno trenirao u jednom udruženju čečenskih muslimana, gdje je prošao obuku rukovanja oružjem.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se