15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Odstrijeljena tri šakala

BIJELJINA – U lovu na predatore u Bijeljini su do sada odstrijeljena tri šakala, koji su se u Semberiji namnožili kao i lisice, rekao je Srni sekretar Lovačkog udruženja „Semberija“ Rade Božić.

On kaže da su dva šakala odstrijeljena na području Batkovića, jedan u Donjoj Čađavici, dok lovci nisu uspjeli da ustrijele šakala koji je viđen u rejonu Popova.

Prema Božićevim riječima, predatori su nakon katastrofalne poplave u maju ponovo migrirali od rijeka Save i Drine ka brežuljkastim terenima između Bijeljine i Ugljevika i njihova brojnost je značajno povećana, kao i nakon poplave koja je Semberiju pogodila 2010. godine.

Lovci računaju da se na svakog viđenog šakala u lovištu nalazi još najmanje pet ovih životinja koje su veoma slične vuku.

Lovna sezona na plemenitu divljač je završena i do polovine januara traje lov na predatore.

Božić ističe da je 800 semberskih lovaca ove godine uglavnom posvećeno zaštiti divljači, koja je desetkovana nakon poplave koja se dogodila u vrijeme reprodukcije, kao i zbog upotrebe pesticida i herbicida u nedozvoljenim količinama.

„Praćenjem i brojanjem je utvrđeno da je brojnost plemenite divljači u Semberiji manja i do 40 odsto, a najugroženiji je zec“, kaže Božić.

Sekretar Lovačkog udruženja „Semberija“ najavio je da će u lovište biti uneseno još najmanje 2.000 odraslih fazana, a do sada ih je tokom godine uneseno oko 4.000.

Božić kaže da će lovci pokušati da u dijelu fazanerije organizuju i uzgoj zečeva da bi se u lovištu popravila brojnost ove divljači.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se