18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Jelena Janković: Srbi nikad ne odustaju

MUMBAJ – Druga najbolja teniserka Srbije Jelena Janković dala je zanimljiv intervju za indijski list „Mumbai Mirror“ u kojem je ispričala priču o svojim počecima u tenisu usred bombardovanja, ranom odlasku od kuće i čuvenom srpskom inatu.

Šta je dom za vrhunske srpske tenisere? Ovo pitanje bilo bi pomalo i bezosjećajno za Novaka Đokovića, Anu Ivanović i Jelenu Janković. Vrhunski teniseri samo su povremeni stanovnici svoje zemlje. NATO bombardovanje 1999. godine natjeralo je ovaj trojac da sreću potraži u nekim drugim, normalnijim zemljama. Đoković se preselio u Monako, Ivanovićeva u Švajcarsku, a Jankovićeva je imala samo sedam godina kada je promijenila svoj dom i zamijenila ga Floridom gdje je trenirala u akademiji Nika Bolitijerija. Za razliku od dvoje kolega, Jankovićeva nikada nije pričala o svojim ranim danima u Srbiji koji još uvijek muče njenu dušu, prenosi Glas Srpske.

– Kada ste dete i kada se svakodnevno suočavate sa ratom, onda to nije nimalo lako. Čak nismo imali dovoljno struje. Nismo imali tradiciju tenisa. Nismo imali dobre terene za igru, ni pravi teren na tvrdoj podlozi – kaže Jankovićeva.

Potom je ispričala priču o čuvenom olimpijskom bazenu koji je služio kao privremeni teniski teren. Jankovićeva je istakla da je nekoliko puta prije nego što je otišla iz zemlje trenirala u bazenu i da to nije jedini razlog što je napustila zemlju.

– Kao narod veoma smo uspješni u sportu. Iako smo mala zemlja, proizvodimo odlične sportiste. Ali, naša borba je bila takva da smo zaista morali raditi naporno da bi nešto postigli. Ništa nismo ostarivali lako i ništa nam nije padalo sa neba. Uvek smo gladni i usredsređeni na uspeh. Borci smo koji nikada ne odustaju – rekla je Jankovićeva.

Prošlo je gotovo pet godina od kada je na kratko bila broj jedan. Sada je na 15. mjestu.

– Provela sam šest godina na vrhu što je priličan period. Prošle godine sam bila među deset najboljih, ali sam nakon toga povredila leđa. Nisam mogla da treniram ili da se takmičim jer je povreda bila tolika da nisam mogla podići ni cipele sa zemlje. I ranije sam imala povrede, ali ova je bila ozbiljna. Na ovako visokom nivou morate dobro da trenirate jer svaki napor i detalj se računa. Vrlo lako možete da ispadnete iz forme. Izgubite poziciju i tajming ako ne trenirati dobro. Nije uvek u pitanju WTA lista, morate da uživate kada se nalazite na terenu – objasnila je Jankovićeva.

Uvijek raspoložena teniserka ima prilično realistična očekivanja od sebe. Nije postavila ciljeve i ne daje jake izjave. Postoji samo volja da bude u dobroj formi i da bude srećna na terenu.

Đoković

Jelena Janković i Novak Đoković su veliki prijatelji, pa je indijske novinare interesovalo šta prvog igrača čini toliko jakim.

– On ima izuzetan osećaj za humor i uvek zbija šale. Mentalno je jak i uvek ima oštrinu u krucijalnim trenucima. Apsolutno morate igrati svoju najbolju igru ukoliko želite da ga pobedite. U ženskom tenisu tako morate da igrate protiv Serene Vilijams. Fizički je vrlo jaka i srećna sam što sam jedna od retkih koja je uspela da je dobije četiri puta – rekla je Jankovićeva.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se