23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Izračunati gubici zbog obustave projekta „Južni tok“

Bugarska će zbog obustave izgradnje gasovoda „Južni tok“, kojim je trebalo da se transportuje ruski gas u centralnu i južnu Evropu, izgubiti najmanje 100 miliona evra, koliko je do sada investirala, piše sofijski dnevnik „Trud“.

Novac je obezbijedio Bugarski energetski holding, koji je suvlasnik kompanije „Južni tok Bugarska“, na osnovu kredita koji je podigao od ruske Gasprombanke.

Ruska kompanija „Južni tok transport“ preračunala je da direktni gubici firmi izvan Rusije, koje su učestvovale u projektu, iznose 2,82 milijarde evra.

Gubici evropskih firmi iznose 2,5 milijardi evra, a iznos od 300 miliona evra odnosi se na japanska preduzeća.

Bugarski parlament danas nije zauzeo jedinstven stav sa kojim bi premijer Bojko Borisov otputovao u Brisel u vezi sa projektom „Južni tok“.

Borisov je od narodnih poslanika zatražio podršku u pregovorima za gasovod sa Briselom i Rusijom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i čelnik državne gasne kompanije „Gasprom“ Aleksej Miler saopštili su da Rusija obustavlja projekat gasovoda koji je trebalo da ruski gas preko Crnog mora dovede do južne Evrope.

Slijede procedure anuliranja međudržavnih sporazuma

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je da poslije objavljivanja vijesti o obustavljanju projekta „Južni tok“ slijede procedure da bi međudržavni sporazumi o izgradnji tog gasovoda prestali da važe.

„Realizovaće se procedure o prestanku važenja sporazuma“, rekao je Peskov ruskom dnevniku „Komersant“.

List navodi da Rusiji sada predstoji „dug proces anuliranja sporazuma o ‘Južnom toku’ i rješavanja mogućih finansijskih trebovanja“.

S tačke gledišta Rusije, dodaje list, riječ je o „višoj sili“, pošto je Bugarska, koja je govorila o velikoj zainteresovanosti za projekat, neočekivano izmijenila stav i nije dozvolila izgradnju gasovoda.

Pravnici koje je anketirao „Komersant“ navode da se kazne za izlazak ili poništavanje međuvladinih sporazuma ne predviđaju, a da se procedura reguliše samim dokumentom.

Dnevnik piše da je „iznenadna smrt“ „Južnog toka“, poslije osam godina pregovora i skupih pripremnih radova, bila neočekivana ne samo za evropske političare, već i za same učesnike projekta.

List dodaje da i inostrani učesnici morskog dijela projekta – ENI, EDF i „Vinteršel“ nisu komentarisali situaciju, jer, kako je rekao izvor jedne od tih kompanija, „malo je šta jasno“.

Izvor „Komersanta“ iz „Gasproma“ potvrdio je da partneri „Gasproma“ nisu bili upozoreni, pošto je predsjednik Rusije Vladimir Putin odluku o obustavljanju projekta razmatrao i donio „kao i obično u takvim slučajevima, u režimu specijalne operacije“.

Putin i čelnik državne gasne kompanije „Gasprom“ Aleksej Miler su u ponedjeljak, 1. decembra, saopštili da Rusija obustavlja projekat gasovoda koji je trebalo da ruski gas preko Crnog mora dovede do južne Evrope.

Tokom posjete Turskoj, Putin je rekao da je Rusija primorana da se povuče iz projekta „Južni tok“ zbog toga što EU nije htela da podrži izgradnju gasovoda.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se