18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Gugl napokon ukinuo CAPTCHA opciju

Za brojne internet korisnike jedan od najdosadnijih problema prilikom surfanja jeste da dokažu računarima da nisu roboti, već ljudi, odnosno upisivanje zadatih brojeva i/ili slova, što je poznatije pod nazivom CAPTCHA.

Korisnici su se sa CAPTCHA sistemom sreću prilikom popunjavanja važnih formulara na internetu, a kako su brojevi i slova slabije vidljivi, često se moraju nekoliko puta upisivati, što može biti prilično frustrirajuće.

Takođe, iz Gugla kažu kako ovakva metoda više nije učinkovita kao nekada, jer su i roboti otkrili tajnu CAPTCHA-e, pa je predstavljen i novi bezbjednosni alat. Nazavan No CAPTCHA reCAPTCHA, ovaj alat bi ljudima trebao olakšati surfanje internetom, ali i dodatno povećati bezbjednost. No CAPTCHA je prilično jednostavna, te umjesto ispunjavanja brojki i slova, korisnici samo trebaju kliknuti na kućicu pored izjave: “Ja nisam robot”. Iako se čini da je ovakav način prilično nesiguran, kompletan proces nadgleda i analizira Guglov sistem sofisticirane vještačke inteligencije, koji prati sve što korisnici rade prije i nakon klika na kućicu.

Ali, u nekim situacijama samo jedan klik neće biti dovoljan, te će se korisnicima ipak pojaviti CAPTCHA, i to onda kada alatka ne bude mogla potvrditi da iza ovog klika ne stoji robot, odnosno softver. Ipak, umjesto ispunjavanja nekoliko nejasno prikazanih znakova, biće dovoljno upisati samo nekoliko brojeva sa fotografije, dok će na mobilnim uređajima trebati kliknuti samo na određene slike koje se pojave na ekranu.

Na primjer, ukoliko se pojavi slika mačke, korisnici će među predloženim fotografijama morati kliknuti na slične fotografije. Ovakav način zaštite već koriste neke stranice i servisi poput Snapchat-a i WordPress-a, na kojima je zabilježen veliki napredak u korisničkoj interakciji s No CAPTCHA reCAPTCHA sistemom, koji im omogućava da sigurnosne barijere prođu mnogo brže i uz mnogo manje frustracija.

[mom_video type=“youtube“ id=“jwslDn3ImM0″]

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se