10.9 C
Zvornik
18. април 2024.

Gorivo ponovo pojeftinilo

BANJALUKA – Cijena goriva u RS nastavila je da pada, a u odnosu na kraj prošle sedmice na pojedinim pumpama ono je jeftinije i do 18 feninga po litru.

Benzinske pumpe nastavile su da koriguju cjenovnike usljed konstantnog pada cijene nafte na svjetskom tržištu. Na pojedinim pumpama u Srpskoj za litar „evro dizela“ ili „benzina“ potrebno je izdvojiti 1,89 KM, a ovako niske cijene derivata nisu bile još od 2008. godine, piše Glas Srpske.

S obzirom na to da cijena nafte na globalnom tržištu ne prestaje da pada, naftaši ističu da je izvjesno da će i dalje biti pojeftinjenja goriva na pumpama u RS. U banjalučkom „Krajinapetrolu“ su istakli da su kod njih cijene od sredine sedmice niže do osam feninga po litru, a novo pojeftinjenje moguće je već od iduće sedmice.

– Zbog pada nabavnih cijena gorivo je jeftinije i na našim pumpama. U zavisnosti od kretanja cijena u nabavci mijenjaćemo cjenovnike i u budućem periodu, ali s obzirom na sadašnje trendove vjerovatno će od utorka ponovo biti pojeftinjenja – kazali su na ovoj pumpi.

Predsjednik Udruženja distributera nafte i naftnih derivata Semberije i Majevice i direktor benzinskih pumpi „Nešković“ Miro Škiljević istakao je da su cijene usklađene sa rafinerijskim i cijenama nafte na svjetskom tržištu.

– Kod nas su cijene ponovo snižene od utorka, a u Semberiji su inače nešto niže u odnosu na ostali dio RS – naglasio je Škiljević.

Predsjednik Grupacije distributera naftom i naftnim derivatima pri Privrednoj komori RS Drago Đukić kaže da postoji trend umanjenja cijena, ali da svaki distributer odlučuje koliko će ono biti.

– Sigurno je da će pad cijena povoljno uticati na privrednike kod kojih je jedna od ulaznih komponenti gorivo, jer oni sa ovim dobijaju šansu da i njihovi proizvodi mogu pojeftiniti i samim tim biti dostupniji kupcima – kazao je Đukić.

To se, međutim, još ne dešava, a jedan od primjera su autobuski prevoznici u Banjaluci, koji su odbili prijedlog za snižavanje cijene karata.

Psihološka granica

Nafta je pojeftinila u petak na svjetskom tržištu, čime je nastavljen pad cijene tog energenta, koji je od juna izgubio 40 odsto vrijednosti.

Cijena teksaške nafte prvi put od jula 2009. pala je ispod psihološke granice od 60 dolara za barel. Barel američke „lake“ nafte na merkantilnoj berzi u Njujorku pojeftinio je za 66 centi na 59,29 dolara, dok je barel sjevernomorske nafte tipa „brent“ na tržištu u Londonu pojeftinio 29 centi na 63,39 dolara. Njihova cijena u junu ove godine dostigla je maksimum od 106, odnosno 115 dolara za barel.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se